Ítéletet hirdetnek Vizoviczki vesztegetési ügyében

2020.07.14. 10:46

Csütörtökön részítéletet hirdetnek a Fővárosi Törvényszék katonai bírósága a jelenleg is jogerős börtönbüntetését töltő Vizoviczky László és társai ügyében, tudta meg a Magyar Nemzet

A vádirat szerint a Hajógyári szigeti és belvárosi szórakozóhelyek tulajdonosa, az éjszakai élet korábbi meghatározó figurája mások mellett magas beosztású rendőröket vesztegetett meg 2005-ben. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt 22 vádlott ellen indult eljárás. Hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztásúak voltak –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is a vádlottak között van.

Vizoviczki mellett testőre, a koronatanú Varga István, valamint Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetője és Kalmár Tamás, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője is vádlott, továbbá Gulyás Imre, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetője és Koblencz Attila, a BRFK volt felderítő nyomozója.

A per 2015 óta húzódik, tavaly betegség miatt új bírót jelöltek ki, aki 2021 elejéig 160 tárgyalási napot tűzött ki. Mivel Vizoviczki és három társa novemberben beismerő vallomást tettek, az ő büntetésüket most fogják kihirdetni. A többiek tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Vizoviczki ellen 2012-ban indult az első büntetőeljárás. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 330 millió forintos vagyonelkobzás mellett jelenleg 7 éves jogerős börtönbüntetését tölti, e büntetése alól 2023-ban szabadulhatna.

Cikkünk első verziójában tévesen állítottuk, hogy a per nem szerepelt a Fővárosi Törvényszék tárgyalási jegyzékében, a hibáért elnézést kérünk.