Feljelentette a kispesti vagyonkezelő korrupciós gyanúba keveredett vezetője a momentumos átláthatósági tanácsnokot

79425867 2659432307505318 6042911907642343424 o
2020.07.15. 16:47

Rabosították Paróczai Anikót a kispesti momentumos képviselőt a helyi MSZP-s mutyik feltárása miatt, közölte a Momentum Mozgalom. A párt szerint Kispest Momentumos képviselője és átláthatósági tanácsnoka egy, február elején megjelent, “Kispest, Nagy Lopás” című videósorozat első része miatt került rendőrségi eljárásba, melyben Paróczai bemutatta, hogy a nyilvánosságra került és elhíresült kispesti hangfelvételeken elhangzottak alapján milyen bizonyítékokat talált.

A Momentum képviselője a kispesti vagyonkezelőt azóta is vezető Kránitz Krisztián ügyei után való nyomozása során megtalálta Kránitz spanyolországi medencés villáját, amely a kikért földhivatali dokumentumok szerint Don Ferenc Krisztián Kránitz nevén szerepel (a földhivatali dokumentumok és a spanyolországi villáról készült képek itt találhatók). Paróczai Anikó akkor elmondta:

A korrupciónak nincs színe, a kispesti közélet megtisztulásához pedig felelősségrevonásra van szükség. Lackner Csabának le kell mondania, Kránitz Krisztiánnak pedig távoznia kell a kispesti vagyonkezelő éléről.

"Ehhez képest nem hogy a korrupciós gyanúba keveredett személyek nem távoztak a pozícióikból, de Paróczait feljelentették becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt", közölte a politikus pártja. A Momentum közleménye kiemelte azt is:

AZT NEM TUDJÁK PONTOSAN, HOGY KI TETTE A FELJELENTÉSEKET, DE BECSÜLETSÉRTÉS BÜNTETŐJOGI TÉNYÁLLÁSA MIATT KIZÁRÓLAG KRÁNITZ KRISZTIÁN KEZDEMÉNYEZHETTE AZ ELJÁRÁS INDÍTÁSÁT.

Tehát: Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője, akinek amúgy beszámolási kötelezettsége van a képviselők és a testület felé, feljelentette a képviselőt, aki nyilvánosságra hozta, hogy tulajdonosa egy, a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett spanyolországi ingatlannak.

A feljelentések miatt Paróczainak be kellett mennie a 18. kerületi kapitányságra, ahol rabosították. A politikus az Indexnek azt mondta, szerda délelőtt hallgatták ki, miután az idézésében csak annyi szerepelt, hogy büntetőeljárás gyanúsítottja.

AZ ÜGY RÉSZLETEIRŐL NEM TÁJÉKOZTATTÁK ELŐRE, A KIHALLGATÁSA SORÁN AZONBAN KIDERÜLT, HOGY A FELJELENTÉS A VIDEÓT, ANNAK EGY BIZONYOS RÉSZLETÉT SÉRELMEZI.

Paróczai Anikó szerint azonban világos, hogy semmiféle különleges adatot nem hozott nyilvánosságra, az általa feltárt dokumentumok és adatok nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból származnak. Már csak azért is panasszal éltek a feljelentés ellen, hiszen meggyőződése, hogy nem követett el semmilyen jogsértést. Ennek ellenére kihallgatását követően rabosították, ami nyilvánvalóan nem egy jó érzés, tette hozzá.

Paróczai az Indexnek úgy fogalmazott: átláthatósági tanácsnokként tisztán akart látni, és az a feladata, hogy a kispestiek is tisztán lássanak, így tudta, hogy benne van a pakliban az, hogy megtámadják azok, akiknek rejtegetnivalójuk van, de a történtek sem vették el a kevét, hogy folytassa munkáját. A Facebook-oldalán is azt közölte, ettől függetlenül nem áll le:

Azért lettem politikus, mert egy olyan kerületben és egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem a korrupció felderítését, hanem magát a korrupciót büntetik.

Az ügyben mobiltelefonon és hivatali telefonszámán is kerestük Kránitz Krisztiánt, hogy megtudjuk, valóban ő tette-e a feljelentést, és ha igen miért, de cikkünk megjelenéséig nem értük el a kispesti vagyonkezelő vezetőjét.

Emlékezetes ugyanakkor, az Index is beszámolt róla, hogy Paróczai feltárta, a spanyolországi Playa Flamencán vásárolt egy 75 nm-es apartmant a hozzá tartozó 53 nm-es kerttel Kránitz Krisztián, a kispesti önkormányzat vagyonkezelő cégének igazgatója. Az igazgató 2018 októberében vásárolta az ingatlant, a Momentum pedig megtalálta a házat és a tulajdoni lapot is, rajta "Don Krisztián Kránitz" nevével.

A lakás nem szerepelt Kránitz utolsó, 2018-as vagyonnyilatkozatában. Arról, hogy az előző ciklusban az MSZP önkormányzati képviselőjeként aktív Kránitz spanyolországi ingatlant vett, elsőként a Magyar Nemzet számolt be 2019 őszén, a Momentum képviselője tárta ugyanakkor fel a részleteket.

Kránitz neve korrupciós üzelmekkel kapcsolatban többször is elhangzik a hangfelvételeken, melyeket az őszi önkormányzati választási kampány során a Hír TV és a Magyar Nemzet publikált. A felvételeken a lapok szerint az MSZP-ből azóta kizárt Lackner Csaba beszél a kerületi korrupciós ügyekről, és arról, hogy Kránitznak jelentős összegeket osztottak vissza a kerületi közberuházásokból. Lackner tagadta, hogy ő szerepelne a hangfelvételen, Kránitz pedig rágalomnak minősítette a korrupcióvádat. 

(Borítókép: Paróczai Anikó / Facebook)