Publicus: Az összefogásban és az ellenzéki polgármesterekben hisznek az ellenzéki szavazók

2020.07.15. 08:28

A kormánypárti szavazók harmada elégedett az ellenzéki polgármesterek eddigi tevékenységével – írja a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján.

A baloldalhoz kötődő Publicus Intézet a Népszava megbízásából június 5. és 10. között 1007 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásában vizsgálta az ellenzéki városvezetők és az ellenzéki politikai erők közti együttműködés megítélését.

A felmérés arra jutott, hogy:

  • Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a két legismertebb, Orbán Viktor és Karácsony Gergely pedig a két legnépszerűbb politikus jelenleg Magyarországon.
  • Az ellenzéki szavazók szívesen látnának új arcokat az országos politikában, és leginkább az ellenzéki vezetésű települések polgármestereit tartják alkalmasnak a kormánykritikus oldal új vezetőinek.
  • Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint van is arra esély, hogy az önkormányzatokból érkezzenek új, országos politikusok, harmaduk viszont úgy gondolja, ez nem reális.

A júniusi közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy az ellenzéki szavazók egyértelműen a közös indulást preferálják: a DK-sok 96, az MSZP–Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfőjelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat. A Fidesz–KDNP szavazói közül csak minden harmadik válaszadó vélte azt, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mint ha külön indulnának a pártok.

Viszont a kormánypártiak 15 százaléka azt állította, hajlandó lenne az ellenzéki összefogás  jelöltjeire szavazni.

A felmérés készítésekor magas volt a szavazási hajlandóság, a megkérdezettek 72 százaléka azt állította, hogy biztosan elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson, 11 százalék pedig igen valószínűre ígérte a részvételét. Ennek oka a Publicus szerint az lehet, hogy még júniusban is érzékeltette a koronavírus-járvány a hatását.

A legaktívabbak a Momentum szimpatizánsai, 82 százalékuk biztosan, 11 százalékuk pedig nagy valószínűséggel elmenne szavazni. Magas volt a biztos választók aránya a Demokratikus Koalíció táborán belül is a felmérés idején. A kormánypártok hívei közül tízből nyolcan, az MSZP–Párbeszéd szavazóinak pedig háromnegyede volt biztos a részvételben.