Újra iható a csapvíz Siófokon, korábban hasmenést okozott a gyenge immunrendszerűeknek

2020.07.15. 16:07

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által kiadott határozat alapján szerdától a vezetékes ivóvíz ismét forralás nélkül alkalmas emberi fogyasztásra Siófok Kiliti városrészében - közölte honlapján a DRV

A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást július 6-án rendelte el az illetékes hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. A vezetékes ivóvíz a korlátozás életbe lépésétől csak forralás után volt fogyasztható Kilitiben, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet. A korlátozás megszüntetését az érintett terület több fogyasztói pontján az elmúlt négy napban vett ivóvízminták vizsgálatainak negatív eredménye tette lehetővé. A feloldást követően a lajtoskocsik már nem közlekednek a településrészen.

A vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség.

 Munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével a DRV Zrt. minden erejét a probléma mielőbbi megoldására fókuszálta, munkatársaik a munkaidőn túl, hétvégéken is azon dolgoztak, hogy a szennyeződést lokalizálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék.

A lehetséges okok közül egy illegális hálózatra kötés tűnt a legvalószínűbbnek, ezért a szolgáltató szakemberei ellenőrizték Kiliti városrész nagyobb átmérőjű bekötéseit, és ivóvízmintákat vettek azon jelentősebb közületi felhasználók bekötéseiről is, ahol ismert saját vízellátás.

Vélhetően az illegális rátáplálás megszűnt, de a szennyezés forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, ezért az ellenőrzéseket folytatják a szakemberek.

A DRV Zrt. arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.  • Hírek
  • Bankszámla