Mire kell figyelnie, ha mostanában külföldről szeretne hazajönni?

20200312 125326
2020.07.16. 10:54 Módosítva: 2020.07.17. 11:09

Kedden éjféltől életbe léptek a koronavírus miatt elrendelt magyar beutazási korlátozások. Azóta több részlet tisztázódni látszik arról, mire számíthatnak azok a magyar és nem magyar állampolgárok, akik be akarnak jutni az országba. Mint megírtuk: az országokat a koronavírus-fertőzés rizikója alapján piros, sárga és zöld kategóriába sorolták. Nem mindegy honnan érkezik az ember.

A csütörtöki Kormányinfón az is kiderült, hogy a kormány szerdán arról döntött, hogy úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy 

országokon belül, régiónként is lehet változtatni a színek besorolásán.

Fontos tudni, hogy ezek beutazási korlátozások. Aki nyaralni, azaz kiutazni készül, annak érdemes alaposan tanulmányoznia az adott ország hasonló utazási szabályait. Horvátországba, Szlovéniába, illetve az Európai Unió tőlünk nyugatra és északra eső,  zöld részére a magyarok jelenleg akadálytalanul utazhatnak: nem kérnek tőlük tesztet, és ha nincsenek COVID-19-re utaló tüneteik, karanténtól sem kell tartaniuk.    

Magyar állampolgár bármikor hazatérhet?

Igen. Teljesen mindegy, hogy valaki a koronavírus szempontjából rizikósnak minősített sárga-, vagy még veszélyesebbnek tartott piros színnel jelölt országból érkezik, magyar állampolgárként minden körülmények között hazatérhet. Senkitől nem tagadható meg a belépés az országba. Aki nem zölddel jelölt országból érkezik, itthon mindenképpen 14 napos házi karanténba kell vonulnia. 

A belépésnél mi a mérvadó: a kiindulási ország, vagy az, ahonnan Magyarországra érkezünk? 

Az operatív törzs kérdésünkre ezt írta: "az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján utazásnál a kiindulási pont számítEbben az érkező magyar állampolgárok nyilatkozata lesz a mérvadó: aki például a zöld besorolású Görögországból jön a sárga besorolású Szerbián keresztül, az nem kerül karanténba". Ez alapján aki a sárga besorolású Egyesült Királyságból érkezik a zöld jelzésű Ausztrián keresztül, az 14 napos otthoni karanténra számíthat. Külön válaszolt kérdésünkre az ORFK is, ahonnan nem egészen ezt írták. Válaszuk szerint ugyanis "a járványügyi védekezés hatékonyságának fenntartása és a Magyarországon élők biztonsága érdekében a hatóság vizsgálja a kiindulási-, az utazás során érintett országokat, valamint a belépési pontokat." Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta: ha egy magyar állampolgár kiutazik egy zöld besorolású országba vagy régióba, de mire visszajön, annak besorolása sárgává változik, akkor a Magyarországra belépésnél azt fogják nézni a határon, hogy éppen akkor az a bizonyos ország már sárga színű.

Milyen kivételek vannak, amelyekkel elkerülhetők a korlátozások?

Az előírások alól felmentést a belépés helye szerint illetékes rendőrség adhat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében például a XVIII. kerületi rendőrkapitányság. Felmentés adható annak, aki bírósági vagy hatósági eljárás miatt jön Magyarországra, üzleti útra, munkavégzés miatt jön, orvoshoz jön (beutalóval, igazolással), nálunk tanul, házasságkötésre, keresztelőre, temetésre, családi eseményre érkezik, hozzátartozóját ápolja, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényre jön résztvevőként (nem nézőként). Emellett egy napra átjöhetnek a határon a szomszédos országok 30 kilométeres sávjában élők és a mezőgazdasági idénymunkások is. Részletek a rendeletben

A külföldiek be sem léphetnek az országba?

Attól függ, honnan érkeznek. A zöld jelzésű országból érkező külföldi korlátozás nélkül átlépheti a magyar határt. A magyarokhoz hasonlóan a sárga besorolás alá eső országból érkező nem magyar állampolgár is 14 napos karanténba kerül, a piros jelzésű országból érkező külföldi viszont nem léphet be az országba. Aki csak át akar haladni az országon, azt átengedik, amennyiben az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg koronavírus-fertőzés gyanúját. A tranzitúton lévő külföldinek igazolnia kell, hogy a célországba beutazhat (például állandó lakóhely, hozzátartozótól meghívó, munkaszerződés stb.). A tranzitutasnak az országot 24 órán belül el kell hagynia. Közben csak kijelölt helyeken, illetve indokolt esetben állhat meg. A kijelölt tranzitútvonalak és határátkelők ezen a linken láthatók.  

Hogy lehet elkerülni a karantént? 

A karantént abban az esetben lehet elkerülni vagy lerövidíteni, ha valaki az érkezéséhez képes 5 napnál nem régebben elvégzett, két negatív koronavírus tesztet tud felmutatni, amelyeket egymástól 48 óra különbséggel végeztek el. Ha sárga színnel jelölt országból érkezett, akkor az első teszt negatív eredménye után elhagyhatja a karantént (de meg kell csináltatnia a másik tesztet is). Aki piros jelzésű országból tért haza, az csak a két negatív teszt birtokában hagyhatja el a karantént.

Milyen tesztet kell bemutatni?

A rendelet úgy fogalmaz, hogy két negatív eredményű molekuláris biológiai teszt kell. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján egyértelművé teszik, hogy ez az orr- és torokváladékból vett mintából készülő PCR-tesztet jelenti. Ez a teszt azt mutatja meg, hogy a vizsgálat időpontjában az új koronavírus kimutatható-e a szervezetben.

Mi van azzal, aki már átesett a COVID-19 betegségen? 

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen. Ehhez pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás szükséges. 

Elfogadják azt a külföldi tesztet, amit SMS-ben vagy emailben küldenek ki? 

Az SMS-t nem, az iktatott emailt igen. Elvileg jó megoldás lehet, hogy az ember eleve 5 napon belül, 48 óra különbséggel készített két negatív PCR-teszttel érkezik haza, de nem mindegy, hogy ennek eredményét milyen formában kapja meg. Ez gondot okozhat az Egyesült Királyságból hazatérni akaró magyaroknál. Több olvasónk is írt arról, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) SMS-ben és egy e-mailben küldi ki a teszt eredményét, a magyar rendelet viszont valamilyen okiratot kér. Rákérdeztünk arra az operatív törzsnél, hogy elfogadják-e ezt, a következő válasz érkezett: "A teszt eredményéről aláírt/pecsételt dokumentum szükséges, hivatalos iktatott e-mail is elfogadott, az SMS felmutatását nem fogadják el a beutazásnál."  

Lehet a határon tesztet csináltatni?

Nem. A határon csak rutin egészségügyi vizsgálat, hőmérőzés és kikérdezés lesz. A tesztet a karanténba vonulás után lehet kérni. 

Hol lehet kérni a koronavírus tesztet? 

Aki hazaérkezve karanténba kerül, kérheti, hogy végezzenek rajta koronavírus-tesztet. Ehhez a háziorvost kell felhívni telefonon, ő rendeli meg a 48 órás különbséggel elvégzett két PCR-tesztet az Országos Mentőszolgálattól. A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredménye pár nap alatt elkészül, addig a karanténban kell maradni. Ha elkészült a két negatív teszt, a vizsgálat eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel, ott lehet megnézni.

Meddig ingyenes a teszt elvégzése? 

A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja, utána mindenki már csak a saját költségére végeztethet ilyen vizsgálatot. 

Hol lehet felmentést kérni a karantén alól?

A karantén alóli felmentésre irányuló kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalnak kell benyújtani. A járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Gyermekeknek is tesztet kell csinálni ahhoz, hogy elhagyhassák a karantént? 

Igen, a gyermekeknek is kötelező a teszt, életkortól függetlenül.

Ha valaki most akar külföldre utazni nyaralni, az is kérhet ingyenes tesztet? 

Nem. Csak saját költségére készíttethet ilyet, az állam csak a Magyarországra való beutazáshoz szükséges teszteket fizeti ki, és azokat is csak augusztus 1-ig. Sok országban kérhetnek tesztet az érkezőktől, így elutazás előtt érdemes erről tájékozódni, és egy itteni magánlaborban el lehet végeztetni a tesztet. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. 

A különböző besorolású országokból érkező magyar és a nem magyar állampolgárokra vonatkozó eltérő szabályokat táblázatban foglaltuk össze 

   Magyar állampolgár Külföldi állampolgár Külföldi állampolgár tranzitúton
Zöld jelzésű országból érkezik Korlátozás nélkül beléphet Korlátozás nélkül beléphet Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Sárga jelzésű országból érkezik Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett, két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Egészségügyi vizsgálat. Ha ez fertőzés gyanúját állapítja meg, az illető nem léphet be Magyarországra. Ha az egészségügyi vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, 14 nap karantén kijelölt intézményben vagy ismerős, rokon lakásában. VAGY 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett,  két angol vagy magyar nyelvű negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Piros jelzésű országból érkezik Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, a karanténban kérheti ennek elvégzését. Ha mindkettő, 48 óra időkülönbséggel elvégzett teszt negatív eredményt mutat, a magyar állampolgárt felmentik a karantén alól. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Nem léphet be Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg, majd 24 órán belül el kell hagynia az országot.

   

(Borítókép: Ellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőn. Fotó: Trencsényi Ádám / Index)