2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon

2020.07.16. 14:15 Módosítva: 2020.07.16. 20:54

Szerdán kaptuk egy olvasónktól az alábbi fotót Balatongyörökről, amiről a készítője azt írta, "ismét visszatért a tavalyi zöldalga a Balatonba".

A levélíró szerint ez azért érdekes mert eddig augusztusban volt ilyen, most viszont már júliusban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön ki is adott egy közleményt, hogy a Balatonon vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, mert a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a Balaton nyugati medencéjében az elmúlt egy hétben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill A-szinteket mért.

A vízminőségi haváriahelyzet megelőzése érdekében az Országos Vízügyi Igazgatóság utasítására, a területileg illetékes vízügyi igazgatóság (KDTVIZIG) július 16-ától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

"Ennek keretében a lepel- és mélységi kotráshoz szükséges helyszínek és eszközök előkészítését a szakemberek azonnal megkezdték. A munkálatok Balatongyörök térségében a lehető legrövidebb időn belül megindulnak. A vízminőségi kotrási tevékenység a strandok használatát nem befolyásolja" -  közölte a vízügy. 

A vízminőségi kotrás a strandok használatát nem befolyásolja, írta a vízügy az MTI-nek.

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) honlapján megjelent tájékoztatás szerint az algák mennyisége a Balatonból július 13-án, a part mentén vett vízmintákban a nyílt vízinek csaknem a háromszorosa volt. A kora nyári időszakra jellemző fecskemoszatok mellett már megjelentek a késő nyári fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok is. Kitértek arra, hogy a Balaton vizében lebegő algák fontos szerepet töltenek be a tó életében, túlzott mértékű elszaporodásuk azonban veszélyezteti a fürdőzést és az ivóvízkivételt.

Az elmúlt időszakban a Balaton nyílt vizében az algák mennyisége mindenhol alacsony volt, miközben a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében a parti régióból több ponton is jeleztek a víz felszínén úszó algatömeget. A jelenség arra figyelmeztet, hogy a következő hetek időjárásának függvényében nem zárható ki a tavalyihoz hasonló algavirágzás kialakulása a tó nyugati területein - közölte az Ökológiai Kutatóközpont.

Közben Szigligetről is kaptunk képeket:

A szigligeti levélíró szerint itt durvább a helyzet:

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a nyári szezonban heti gyakorisággal, szükség esetén háromnaponként végez méréseket a tóközepi négy medencéből, valamint a Zala-torkolatnál vett vízmintákból, írja az MTI. Májustól működnek a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében online távjelző szenzorok, amelyek azonnal tájékoztatnak a klorofill-A és az oldott oxigén koncentrációjának alakulásáról. Ezekből lehet következtetni az algásodás kialakulására és változására.

A bejelentések alapján minden esetet kivizsgálnak, függetlenül attól, hogy azok partmenti vagy kikötőt érintő jelzések.