Hét év fegyházat kapott Vizoviczki első fokon

D MTZ20170428011
2020.07.16. 13:20 Módosítva: 2020.07.16. 13:21

Részítéletet hirdetettek csütörtökön a jelenleg börtönbüntetését töltő Vizoviczki László vesztegetési ügyében a Fővárosi Törvényszéken: hét év fegyházra ítélték, feltételes szabadulásra nincs lehetősége, és 108 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie. 

Vizoviczki és hét másik vádlott elismerte a bűncselekményt, és nem vitatta a vádat, így tehát lemondott arról, hogy az ügyben bírósági tárgyalást tartsanak az enyhébb ítélet reményében. Az általa elismert bűncselekmények miatt akár 12 év fegyházat is kaphatott volna, ezért a jelenlegi ítélet nagyjából a fele a maximumnak, amit kaphatna. 

A csütörtöki ítélethirdetésnek csak a rendelkező része volt nyilvános, azaz amikor a bíró ismertette a büntetéseket, az indoklást már zárt ajtók mögött tartották, mivel az ügy tele van államtitokkal. 

A vádirat szerint a hajógyári-szigeti és belvárosi szórakozóhelyek tulajdonosa, az  éjszakai élet korábbi meghatározó figurája mások mellett magas beosztású rendőröket vesztegetett meg 2005-ben. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt 22 vádlott ellen indult eljárás. Hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztásúak voltak –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is a vádlottak között van.

Vizoviczkit 2012 májusában az irodájából vitték el a rendőrök. Ekkortájt írtuk róla ezt a gyorsportrét, majd 2015-ben hosszabb írást is közöltünk az életéről. Utána hol előzetesben, hol házi őrizetben volt, 2015 márciusában például kikerült a letartóztatásból, de májusban szökés, elrejtőzés veszélye miatt újra előzetes letartóztatásba helyezték. 2016-ban Magyarország legnagyobb óvadékát, 250 milliót fizetett ki valaki, hogy az üzletember kijöhessen az előzetesből.

Vizoviczkinak két ügye volt párhuzamosan, az egyikben már korábban ítéletet hirdettek, és szintén 7 évet kapott.

Most, ebben az ügyben Vizoviczki és több főrendőrt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolta ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrök perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa.

A Vizoviczkit érintő másik ügy lényege azt volt, hogy a diszkópápa megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányította az általa létrehozott bűnszervezetet, szórakozóhelyeinek minden egyes eltitkolt milliói hozzá kerültek. A vádirat szerint az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban több százmilliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolta meg őt és társait a Központi Nyomozó Főügyészség.

Abban az ügyben is 7 évet kapott Vizoviczki, plusz első fokon 600, másodfokon már csak 330 millió forint vagyonelkobzást. A felülvizsgálatot a Kúria elutasította.

(Borítókép: Vizoviczki László a 2017-es tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken április 28-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)