Novák Katalin: A valóság elferdítése és a kellemetlen tények elhallgatása árt a demokráciának

2020.07.16. 16:52

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke interjút adott a Die Weltnek, amiről a távirati iroda számolt be. Sok témát érintettek, többek között  az Európai Unió Covid-19-es újjáépítési alapja is, amihez a fideszes többség egy olyan javaslatot szavazott meg a magyar parlamentben, hogy  Magyarország csak akkor járulhat hozzá, ha az EU lezárja a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárást, illetve ha nem kötik jogállami feltételekhez a hitelt. Az erről szóló parlamenti vitáról egyébként itt írtunk hosszabban.

De Novák Katalin az interjúban kitért arra is, hogy rossz tapasztalatuk van azzal, "ahogyan a média egyes szereplői manipulálják a valóságot". Példaként említette a magyar parlament állítólagos berekesztését, írja az MTI. Az újságíró felvetette, az időkorlát nélküli veszélyhelyzet kihirdetése aggodalomra adott okot és magyar újságírók nyomás alatt érezhették magukat a rémhírterjesztésért kiszabható büntetések miatt. A Fidesz alelnöke ekkor kiemelte:

"a hiteles médiumok egy demokrácia elengedhetetlen részei, viszont a fake news, a valóság elferdítése és a kellemetlen tények elhallgatása árt a demokráciának".

Egy picit érdemes várni, amíg leér a mondat, és újra elolvasni az Orbán-kormány államtitkárának, a Fidesz alelnökének mondatát 2020-ból:  "a hiteles médiumok egy demokrácia elengedhetetlen részei, viszont a fake news, a valóság elferdítése és a kellemetlen tények elhallgatása árt a demokráciának". A témáról többek között  ebben a cikkünkben írtunk bővebben .