Nem döntöttek a Lánchíd-tender kiírásáról

2020.07.17. 13:21
A döntést erre a hétre ígérték, várhatóan jövő hétre tolódik.

Nem döntött a BKK igazgatósága a Lánchíd felújítási tenderének kiírásáról, tudtuk meg Wintermantel Zsolttól, az igazgatóság fideszes tagjától. Hozzátette, várhatóan a jövő héten születik döntés.

Mint arról beszámoltunk, egy hete Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke a Klubrádióban azt mondta, hogy ezen a héten tárgyalja, és várhatóan jóvá is hagyja az igazgatóság a Lánchíd felújításának közbeszerzési pályázati tervét. Ehhez képest tehát csúszik a döntés.

Wintermantel a mai igazgatósági ülést követően elmondta: számos aggály merült fel a pályázattal kapcsolatban. Az egyik legfőbb probléma, hogy a beruházás engedélyokirata (ebben bízza meg a főváros a BKK-t a beruházás megvalósítására) még mindig csak arra ad lehetőséget, hogy az új pályázatot a Lánchídra és az Alagútra együttesen írhassa ki a BKK, holott most már csak külön a Lánchídra írnák ki pénzhiány miatt. Közölte: az előző felújítási pályázat érvénytelenítése óta fél év telt el, azalatt az okiratot a fővárosi közgyűlésnek módosítani kellett volna. Hozzátette: nincs még Független Akkreditált Közbeszerzési Szakértő sem a tenderhez.

Wintermantel szerint az is probléma, hogy a főváros beruházási rendelete szerint, ha nincs fedezet a beruházásra, nem írható ki közbeszerzés. Márpedig a képviselő szerint a BKK és a főváros között megkötött megvalósítási megállapodásban 23 milliárd forintos összeg van, ami információi szerint kevés lesz. (Wintermantel feltételezhetően a felújítás friss mérnökárára gondolhatott, hogy az magasabb 23 milliárdnál.) A képviselő szerint továbbá nem áll fent a feltételes közbeszerzés kiírásának lehetősége.

Frissítés:

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes délután sajtótájékoztatón elmondta, hogy az igazgatótanácsi ülésen a főbb kérdésekben döntöttek, ilyen például, hogy a hídra külön, az Alagút nélkül írják majd ki a tendert. Kérdésünkre közölte, hogy van akkreditált szakértő a pályázathoz, az engedélyokirat módosításával pedig azért várnak, mert a 6 milliárd forintos támogatást odaítélő kormányhatározat is a híd+alagút felújításra szól, előbb azt kell módosítani úgy, hogy a pénzt csak a hídfelújításra is fel lehessen használni.

Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója közölte, hogy a pénteki ülésen megismerték a dokumentumokat, és elvi jóváhagyás született arról, hogy a jövő héten jóváhagyják a tenderkiírást. Becslése szerint ha a Lánchíd felújítási pályázatát júliusban kiírják, akkor az eljárás 2021 februárjára lezárul, márciusban elindulhat a munka, ami előreláthatóan 30 hónapig tart majd (ebből 18 hónapig le lesz zárva a híd teljesen). A Lánchíd ezután 25 évig működőképes lesz.

A Lánchíd-vitáról és a híd állapotáról  itt olvashat bővebben .