Maruzsa: Digitális tanrendet vezetnénk be a szombati munkanapokon

2020.07.18. 12:31

Hagyományos formában indul szeptembertől a tanév, de az Emmi megfontolja, hogy a szombati munkanapokon akár tantermen kívüli, digitális munkarendet is lehessen alkalmazni. Erről Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Újdonság lenne a jövő tanévben Maruzsa szerint az is, ha az Emmi az érettségizők számára lehetővé tenné, hogy a vizsga előtti két hétben otthonról készüljenek. "Ezt nem rendelnénk el központilag, hanem az intézményvezetők kapnák meg a jogot, hogy döntsenek, élnek-e a lehetőséggel, de természetesen erről még szakmai egyeztetések kellenének"- tette hozzá.

Maruzsa sikeresnek értékelte az elmúlt hónapokat. Mint fogalmazott,

számos országtól eltérően úgy tudtunk átállni az új munkarendre, hogy egyetlen napot sem szünetelt az oktatás.

Nagy eredmény továbbá, folytatta, "hogy a járványhelyzetben is meg tudtuk szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felsőoktatási felvételit." De azt is kiemelte, hogy eredményesen zárult a tanév, anélkül, hogy meg kellett volna azt hosszabbítani. 

Szerinte az elmúlt hónapok során bevezetett új módszerekből

nagyon sokat profitáltak a tanárok és a diákok, számos újítás jelent meg, ezeket értelemszerűen a jövőben is használni fogják az iskolák.

A számok pedig azt mutatják, hogy az otthoni tanulás miatt nemhogy nőtt, még 45 százalékkal csökkent is a bukási arány, és az érettségizőket se érte hátrány az otthoni tanulás miatt.

Az interjúban szó esett még a tanárhiányról és a pályaelhagyókról is. Maruzsa arról beszélt, hogy több tízezer olyan pedagógusi végzettséggel rendelkező van, aki nem az oktatásban dolgozik. 

E tekintetben izgalmas és nem várt fejlemény, hogy bár a járvány idején csökken a munkahelyek száma, ez lehetőséget ad a pedagóguspálya feltörésére

- fogalmazott az államtitkár. Szerinte a pedagógus-életpálya kiszámítható, és épp most emeltek a fizetéseken. "Vagyis sokaknak jó alkalom nyílhat a váltásra" - tette hozzá.