Gyöngyi
4 °C
14 °C

Két napja nő az aktív fertőzöttek száma itthon

DSOKI20200512102
2020.07.19. 09:02 Módosítva: 2020.07.19. 09:45

18 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4333 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3223-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 17-tel nőtt, így most 514 fő.

Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. 82 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 3-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap vasárnap.

Szombaton nyolc nap csökkenés után ismét nőtt az aktív esetek száma, a pénteki adatokhoz képest 19-cel. Arról, hogy a tesztelés rendje hogyan változott a járvány mérséklődésével, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be, írtuk csütörtökön az alapján a levél alapján, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyez, és amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére.

Az Emmi péntek este reagált csak az állításra, mint írták, 

Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat. Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.

Szerdán hatályba léptek a beutazást korlátozó szabályozások, az erről szóló kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról. Szombaton két ország besorolásán is módosított az országos tisztifőorvos:

  • Kanada a piros besorolásból átkerült a sárga kategóriába,
  • Portugália pedig a sárga besorolásból zöldbe került.

Szintén szombaton történt, hogy Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta

hagyományos formában indul szeptembertől a tanév, de az Emmi megfontolja, hogy a szombati munkanapokon akár tantermen kívüli, digitális munkarendet is lehessen alkalmazni.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

(Borítókép: Vért vesznek egy férfitől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport