A Fidesz és a Mi Hazánk megfúrta a tatabányai zárszámadást

2020.07.20. 21:15

Törvénysértősbe csúszott bele Tatabánya azzal, hogy nem sikerült határidőre elfogadnia a 2019-re vonatkozó költségvetés felhasználásáról szóló zárszámadást. Az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak nem volt meg a minősített többsége az elfogadáshoz, miután a Fidesz és a Mi Hazánk tartózkodott a szavazáson.

A tatabányai képviselők a 2020. július 20-ai közgyűlésen.
A tatabányai képviselők a 2020. július 20-ai közgyűlésen.
Fotó: Szücsné Posztovics Ilona / Facebook

Komárom-Esztergom Megye székhelyén összellenzéki összefogással ellenzéki polgármester győzött 2019-ben, ám a közgyűlésbe 8 összellenzéki és 8 fideszes képviselő jutott, valamint a Mi Hazánk egy jelöltje. Tartózkodásukkal tehát nincsen meg a többség, amely az elfogadáshoz szükséges. Bár a Mi Hazánk ellenzékinek mondja magát, a Fidesszel való együttműködése Tatabányán látványos volt, a párt egyetlen képviselőjét a kormánypárt bizottsági helyekhez is juttatta.

Az önkormányzat a közleményében megjegyezte, hogy a „zárszámadás arról az évről szól, amelynek a költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásáról nagyrészt - nagyjából 10 hónapig - az előző városvezetés döntött, így a Fidesz-KDNP képviselői a saját munkájukról is negatív véleményt alkottak.”

Ha a törvényben magadott határidőre nincsen elfogadott zárszámadása egy településnek, az törvénysértést jelent. Ennek gyakorlati következménye is lehet: ebben az esetben ugyanis az állami normatív támogatások kifizetése is felfüggeszthető, így a település nem jut hozzá ezekhez a forrásokhoz - hívta fel a figyelmet az ülés előtt a polgármester, Szücsné Posztovics Ilona.

Az utolsó, hétfői rendkívüli ülésen még törvénysértés nélkül elfogadható lett volna a zárszámadás. Júlis 9-én a Fidesz és a Mi Hazánk ezt már egyszer elutasította, mert szerintük nem volt elegendő idő arra, hogy azt minden bizottság megvitathassa.

Július 20-ig azonban erre elegendő időt kaptak a szakbizottságok, ám ennek ellenére a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk ezúttal sem szavazta meg a zárszámadást.