Karácsony: A védekezés kulcsa a kórházi koronavírusos fertőzések megelőzése

2020.07.20. 14:23 Módosítva: 2020.07.20. 15:48

Április után most ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák – jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, írtuk meg hétfő délelőtt.

A fideszes Németh a XVII. kerületi idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol az MTI beszámolója szerint hosszan beszélt arról, hogy Karácsony Gergelynek is volna mit „meggyónnia”, és hogy most sincs ott, amikor a katonák „helyette fertőtlenítettek az intézményben”. Karácsony Gergely egy hosszú Facebook-posztban reagált a sajtótájékoztatóra, amiben többek között azt írta, erről a fertőtlenítésről már áprilisban megállapodtak.

A Pesti úti idősotthonban kialakult fertőzésgócról régóta politikai vita folyik. A kormánypártok szerint Karácsony Gergely mint a fenntartó főváros főpolgármestere a felelős. Ő azt mondta, az állami hiányosságok játszottak főszerepet a fertőzésekben. Az ügyben több hatósági vizsgálat, egy konkrét haláleset miatt pedig nyomozás is indult, igaz, az ATV híradója pénteken azt közölte, hogy ez megszűnhet.

A megelőzés azonban tényleg fontos, és ebben valóban sok dolga lenne a kormánynak. A járvány második szakaszával szembeni védekezés kulcsa ugyanis a további kórházi fertőzések megelőzése. Szívesen látnék erről is egy sajtótájékoztatót, de még inkább a beszéd helyett a cselekvést az állami fenntartású kórházakban. Mert senkit, de senkit nem lehet kitenni annak a veszélynek, hogy ahol gyógyulást remél, ott kapja el a fertőzést

- írta most Karácsony, aki posztjában utalt arra a vitára is, ki, hogyan értelmezte a tisztifőorvos Karácsonyéknak megküldött adatait, azaz, hogy a vírusfertőzöttek hány százaléka kaphatta el a kórházban a vírust, illetve a halottak hány százalékánál volt kórházi fertőzés a koronavírus-fertőzés.

Karácsony szerint mindenesetre már az első hullámban kiderült, hogy az idősotthonokba nagy valószínűséggel a kórházakból került be a vírus. „A fertőzés terjedéséhez pedig nagyban hozzájárult, hogy a fővárosi kormányhivatal márciusban még »felesleges költségnek« minősítette a kórházból az idősotthonokba visszakerülő betegek tesztelését. Vagyis Németh Szilárd és más fideszes politikusok számára kitűnő sajtótájékoztató-helyszín lenne a kormányhivatal épülete is” – írja.

A főpolgármester szerint ők mindent megtesznek, hogy megfelelően védekezzenek a saját fenntartású idősotthonokban, de ez csak akkor lehet sikeres szerinte, ha a kormány pedig a kórházi fertőzésekre figyel jobban.

Nem tehetek mást ezúttal sem, mint hogy a tisztifőorvostól, a kormányhivataltól és Kásler minisztertől kérdezem levélben, milyen intézkedésekkel védik meg az idősotthonok lakóit és bármely kórházi kezelésre kényszerülő beteget attól, hogy a kórházban kapja el a fertőzést

– írja.