Kispest polgármestere szerint nem mondott olyat, hogy véletlenül jelentették fel az MSZP-s mutyikat vizsgáló momentumost

2020.07.20. 13:32

Gajda Péter, Kispest polgármestere tagadja, hogy azt mondta volna a momentumos Paróczai Anikónak, véletlenül jelentették fel őt. A momentumos képviselő szerint ugyanakkor pontosan ez történt, írja a 24.hu.

Múlt szerdán rabosították Paróczai Anikót, a kispesti momentumos képviselőt a helyi MSZP-s mutyik feltárása miatt. A Momentum szerint Kispest momentumos képviselője és átláthatósági tanácsnoka egy, február elején megjelent, “Kispest, Nagy Lopás” című videósorozat első része miatt került rendőrségi eljárásba, melyben Paróczai bemutatta, hogy a nyilvánosságra került és elhíresült kispesti hangfelvételeken elhangzottak alapján milyen bizonyítékokat talált.

A Momentum képviselője a kispesti vagyonkezelőt azóta is vezető Kránitz Krisztián ügyei után való nyomozása során megtalálta Kránitz spanyolországi medencés villáját, ami a kikért földhivatali dokumentumok szerint Don Ferenc Krisztián Kránitz nevén szerepel (a földhivatali dokumentumok és a spanyolországi villáról készült képek itt találhatók). Paróczai Anikó akkor azt mondta: "A korrupciónak nincs színe, a kispesti közélet megtisztulásához pedig felelősségrevonásra van szükség. Lackner Csabának le kell mondania, Kránitz Krisztiánnak pedig távoznia kell a kispesti vagyonkezelő éléről.

Paróczait viszont feljelentették becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt. Azt nem tudták, ki tette a feljelentést, de mint írták, becsületértés büntetőjogi tényállása miatt kizárólag Kránitz Krisztián kezdeményezhette az eljárást. Akkor az Index hiába kereste Kránitzot, magán- és hivatalos telefonszámán sem tudtuk elérni. 

Paróczai az Indexnek korábban azt mondta, világos, hogy semmiféle különleges adatot nem hozott nyilvánosságra, az általa feltárt dokumentumok és adatok nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból származnak. Már csak azért is panasszal éltek a feljelentés ellen, hiszen meggyőződése, hogy nem követett el semmilyen jogsértést. Ennek ellenére kihallgatását követően rabosították.

A Bors most arról kérdezte Paróczait, hogy  miután a feljelentés miatt a rendőrségre idézték, beszélt-e  Gajda Péter szocialista polgármesterrel vagy Kránitz Krisztiánnal. A momentumos képviselő minderre azt válaszolta, 

beszéltünk, és Gajda Péter azt mondta nekem, hogy ez a feljelentés véletlen volt. Szerinte Kránitz Krisztián egészen véletlenül jelentett fel engem.

Paróczai szerint  ezzel is jelezni akarták neki, hogy álljak le, de ő továbbra is folytatni fogja munkáját.

A Bors cikkének megjelenése után Gajda Péter küldött egy helyreigazítást, amiben a polgármester a 24.hu szerint azt írta, a cikk valótlan állításokon alapszik, a képviselőnek nem mondott ilyet. Emellett nagyon sajnálják, hogy

egy februári feljelentés következtében a Momentum helyi képviselője büntető ügybe keveredett, ennek részleteiről azonban az önkormányzatnak nincs tudomása.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy Paróczai feltárta, a spanyolországi Playa Flamencán vásárolt egy 75 nm-es apartmant a hozzá tartozó 53 nm-es kerttel Kránitz Krisztián, a kispesti önkormányzat vagyonkezelő cégének igazgatója. Az igazgató 2018 októberében vásárolta az ingatlant, a Momentum pedig megtalálta a házat és a tulajdoni lapot is, rajta "Don Krisztián Kránitz" nevével.

A lakás nem szerepelt Kránitz utolsó, 2018-as vagyonnyilatkozatában. Arról, hogy az előző ciklusban az MSZP önkormányzati képviselőjeként aktív Kránitz spanyolországi ingatlant vett, elsőként a Magyar Nemzet számolt be 2019 őszén, a Momentum képviselője tárta ugyanakkor fel a részleteket.

Kránitz neve korrupciós üzelmekkel kapcsolatban többször is elhangzik a hangfelvételeken, melyeket az őszi önkormányzati választási kampány során a Hír TV és a Magyar Nemzet publikált. A felvételeken a lapok szerint az MSZP-ből azóta kizárt Lackner Csaba beszél a kerületi korrupciós ügyekről, és arról, hogy Kránitznak jelentős összegeket osztottak vissza a kerületi közberuházásokból. Lackner tagadta, hogy ő szerepelne a hangfelvételen, Kránitz pedig rágalomnak minősítette a korrupcióvádat. 

Ajánlókép: Rostás Bianka / Index