Hat új koronavírusos van, két nap növekedés után ismét csökkent az aktív fertőzöttek száma

2020.07.20. 08:40 Módosítva: 2020.07.20. 10:03

6 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nincs újabb elhunyt – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlapon hétfőn.

Ezekkel az adatokkal az eddig beazonosított fertőzöttek száma 4339-re nőtt, az elhunytak száma értelemszerűen nem változott, maradt 596 fő, 3232-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 511 fő, ez egy nappal ezelőtt 514 volt.

Az aktív fertőzöttek 36 százaléka, az elhunytak 60, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok egy nappal ezelőtt: 82 és 3.

Szombaton nyolc nap csökkenés után ismét nőtt az aktív esetek száma (+19 fő), vasárnap ismét növekedésről számolt be a kormányzati oldal (+17 fő). Arról, hogy a tesztelés rendje hogyan változott a járvány mérséklődésével, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be, írtuk csütörtökön az alapján a levél alapján, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyez, és amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére.

Az Emmi péntek este reagált csak az állításra, mint írták, 

Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat. Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.

Szerdán hatályba léptek a beutazást korlátozó szabályozások, az erről szóló kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról. Szombaton két ország besorolásán is módosított az országos tisztifőorvos:

  • Kanada a piros besorolásból átkerült a sárga kategóriába,
  • Portugália pedig a sárga besorolásból zöldbe került.

Szintén szombaton történt, hogy Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta

hagyományos formában indul szeptembertől a tanév, de az Emmi megfontolja, hogy a szombati munkanapokon akár tantermen kívüli, digitális munkarendet is lehessen alkalmazni.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport