Megelőző intézkedésként megint katonák fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

2020.07.20. 11:08 Módosítva: 2020.07.20. 14:13

Április után most ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák – jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Németh a XVII. kerületi idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az idősotthont, ahol a koronavírus-járvány idején „a fenntartó súlyos mulasztásai miatt gócpont alakult ki”. Az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, és 55-en elhunytak – fűzte hozzá az államtitkár.

Közölte: most megelőző intézkedésként fertőtlenítik újra az intézményt a Magyar Honvédség katonái.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársa a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én.
Az Országos Mentőszolgálat munkatársa a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én.
Fotó: Huszti István / Index

A Pesti úti idősotthonban kialakult fertőzésgócról régóta politikai vita folyik. A kormánypártok szerint Karácsony Gergely mint a fenntartó főváros főpolgármestere a felelős. Ő azt mondta, az állami hiányosságok játszottak főszerepet a fertőzésekben. Az ügyben több hatósági vizsgálat, egy konkrét haláleset miatt pedig nyomozás is indult, igaz, az ATV híradója pénteken azt közölte, hogy ez megszűnhet.

Az idősotthonok egyébként világszerte, és Magyarországon is sok helyütt gócok. Minderről itt írtunk részletesen, aki pedig az összes Pesti úti idősotthon-témájú cikkünket végigolvasná, itt válogathat.