Súlyosabb büntetést kér az ügyészség Vizoviczkire

2020.07.20. 16:21

Fellebbezett az ügyészség Vizoviczki László és társai ügyében, többekre súlyosabb büntetést kért, így a pár nappal ezelőtt hozott első fokú ítélet nem jogerős, írja a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. 

Július 16-án részítéletet hirdetettek a jelenleg börtönbüntetését töltő Vizoviczki László vesztegetési ügyében a Fővárosi Törvényszéken: hét év fegyházra ítélték, feltételes szabadulásra nincs lehetősége, és 108 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie. Az ügyészség most fellebbezett: hosszabb szabadságvesztést és közügyektől eltiltást kérnek a vádlottra, így az ügy tovább folytatódik másodfokon.

Vizoviczki és hét másik vádlott elismerte a bűncselekményt, és nem vitatta a vádat, így tehát lemondott arról, hogy az ügyben bírósági tárgyalást tartsanak az enyhébb ítélet reményében. Az általa elismert bűncselekmények miatt akár 12 év fegyházat is kaphatott volna. 

A csütörtöki ítélethirdetésnek csak a rendelkező része volt nyilvános, azaz amikor a bíró ismertette a büntetéseket, az indoklást már zárt ajtók mögött tartották, mivel az ügy tele van államtitokkal. 

A vádirat szerint a hajógyári-szigeti és belvárosi szórakozóhelyek tulajdonosa, az    éjszakai élet korábbi meghatározó figurája   mások mellett magas beosztású rendőröket vesztegetett meg 2005-ben. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt 22 vádlott ellen indult eljárás. Hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztásúak voltak –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is a vádlottak között van.

Vizoviczkit 2012 májusában az irodájából vitték el a rendőrök. Ekkortájt írtuk róla  ezt a gyorsportrét , majd 2015-ben  hosszabb írást is közöltünk az életéről.  Utána hol előzetesben, hol házi őrizetben volt,  2015 márciusában például kikerült a letartóztatásból,  de májusban szökés, elrejtőzés veszélye miatt újra  előzetes letartóztatásba helyezték . 2016-ban Magyarország legnagyobb óvadékát,  250 milliót fizetett ki valaki , hogy az üzletember kijöhessen az előzetesből.

Vizoviczkinak két ügye volt párhuzamosan, az egyikben már korábban ítéletet hirdettek, és szintén 7 évet kapott.

Most, ebben az ügyben Vizoviczki és több főrendőrt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrök perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa.