Budapest gondozhatja Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát

2020.07.21. 12:23

Rövidesen megalakulhat a Budapesti Iskola Intézet,  jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A fővárosi székhelyű intézet alapításának első lépése

Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának Magyarországra hozatala.

  A hagyatékot az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezte letétbe a Fővárosnál, írja az MTI.

„A Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága és emlékezete a magyar kultúra és kulturális emlékezet része. Ennek gondozása, továbbgondolása érdekében a Fővárosi Önkormányzat egy olyan intézetet hoz létre, ami kutathatóvá teszi majd Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát.”

A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet

– mondta el Gy. Németh Erzsébet. Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy „Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt.”

Karácsony egyébként örömét fejezte ki, hogy a Heller-Fehér hagyaték örökösei a főváros mai vezetését alkalmasnak és méltónak találták arra, hogy szüleik gondolatait, életművét gondjukra bízzák.

Heller Ágnes, világhírű filozófus július 17-én,  90 éves korában halt megFérjét és alkotótársát, Fehér Ferenc filozófust, akivel több közös könyvet is írt, 1994-ben vesztette el.