Viharos szél, jégeső és intenzív villámlás is várható

2020.07.21. 10:28 Módosítva: 2020.07.21. 10:32

A hétfő estihez képest újabbakra, így már 5 megyére adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) másodfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt keddre. 

A déli, kora délutáni óráktól főleg az ország északi felében alakulnak ki (illetve érkeznek észak felől) elszórtan zivatarok, amelyekhez elsősorban viharos szél (60-90 km/h), illetve jégeső társulhat, de egy-egy gócban nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat, írták. Északkeleten és a nyugati országrészben tehát hevesebb viharok is kialakulhatnak:

a zivatarokat intenzív villámlás, viharos szél és jégeső is kísérheti.

Az 5 érintett megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A késő délutáni, esti óráktól ugyanis már a délebbi tájakon is előfordulhatnak zivatarok, de kisebb számosságban, és kevésbé lehetnek hevesek. Éjjel az északi, északkeleti tájakon egyre inkább stabilizálódik a légkör, csökken a zivatarhajlam. Szerdán elsősorban délen és a Duna–Tisza közén várható zivatar, amelyhez átmeneti szélerősödés (45-70 km/h), lokálisan nagy mennyiségű csapadék társulhat, ekkor nagyobb méretű jégnek már jóval kisebb az esélye, áll az előrejelzésben.