A józsefvárosi önkormányzati lakások ötöde áll üresen, és mindet fel kell újítani

PIKO 20191004-14
2020.07.21. 07:21

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Pikó Andrásék meghirdették a nyolc hónappal korábbi megválasztásuk utáni első lakáspályázatokat Józsefvárosban; a kampányban és a választás megnyerése után hangoztatott szociális bérlakásprogram helyett azonban az első körben piaci áron írtak ki lakáspályázatot, jegyzi meg a kormánylap, ráadásul olyat, ahol több milliós felújítás is elvárt a pályázóktól.

"A korábbi gyakorlattal szemben olyan pályázatokat írunk ki, amelyek minden józsefvárosi lakos számára nyitva állnak. Megszüntetjük az előző önkormányzati vezetés perverz gyakorlatát, mely az önkormányzati bérlakások pályáztatása során előnyben részesítette a magas jövedelműeket" - idézi a Magyar Nemzet a polgármester sajtófőnökét két hónappal korábbról, és hozzáteszi, a friss pályázatok szerint a lakások piaci áron bérelhetők öt-tíz millió forintos felújítási kötelezettségekkel.

Az első lakáspályázatról, illetve a kormánylap által felvetett kritikákról megkérdeztük az önkormányzatot, a válaszokat most kaptuk meg.

Józsefváros és a kormány között már májusban éles vita volt a kerülettől elvont forrásokkal kapcsolatban, aminek egy részét (620 millió forint) eleve önkormányzati bérlakásfejlesztésekre költötte volna a kerület.

Az önkormányzat mostani válaszában is leírta, hogy súlyosan érintette őket a központi költségvetésben szereplő 620 millió forint elvonása, mert ebből 107 lakás felújítását tervezték, a listát a részletes műszaki tartalommal már össze is állították.

"A 2021-es költségvetés kapcsán pedig a Fidesz-frakció leszavazta azt a módosítót, amely 800 millió forintot biztosított volna bérlakásfelújításra és további 700 milliót bérházak lakáson kívüli részeinek (födém, gépészet, stb.) felújítására" - tették hozzá.

A kerülettől elvont fejlesztési pénzekről, illetve az emiatt elmaradó önkormányzati lakások felújításáról a témával sokat foglalkozó Mérce is forgatott néhány napja videót:

Pikóék azt írták, a 4300 önkormányzati lakás 20%-a áll üresen, és mind rossz állapotú, felújításra szorul. Az önkormányzat ezekből minél többet szeretne bérbe adni, és többféle igényt szeretnének kielégíteni párhuzamosan: "legyenek lakások olyanok számára is, akik képesek a felújítatlan lakás rendbehozására és olyanok számára is, akik erre anyagi vagy egyéb okokból csak részlegesen vagy egyáltalán nem képesek" - írják.

Négyféle pályázatot hirdetünk: felújított, félig felújított és felújítatlan lakások pályázata lakás nélküliek számára és minőségi csere pályázat olyan önkormányzati lakást bérlők számára, akik nagyobb vagy komfortosabb lakást szeretnének. A felújítatlan lakások pályázatát július 13-án írtuk ki, július 20-án kerül sor a minőségi csere pályázat kiírására, a másik két típusra pedig ősszel

- írták.

A Magyar Nemzet arról is írt az első lakáspályázat kapcsán, hogy a felújítás után az ingatlant piaci alapon, 2200 Ft/négyzetméter áron bérelhetik az önkormányzattól a nyertesek. A bérleti díj a legnagyobb, egyébként 38 négyzetméteres lakásnál 102 ezer forint, ami gyakorlatilag piaci ár.

A józsefvárosi önkormányzat szerint csúsztat a kormánylap, "a piacinak nevezett bérleti díj 2200 Ft/nm, a kiemelkedően jó helyen lévő lakások esetében ennél lehet 20 százalékkal magasabb. Ez a tényleges piaci bérleti díjak alatt van, és az önkormányzat sokkal nagyobb lakhatási biztonságot kínál, mint a piaci bérbeadók" - írják. Ahogy azt is, hogy csak egy lakás van, aminek a bérleti díja eléri a 100 ezret, a legkisebb lakásnál 50 ezer alatt marad a díj. Majd kifejtik, hogy:

az elvégzett beruházások értéke a bérleti díj felének erejéig havi részletekben levonható a bérleti díjból. A számlával igazolt költségek 100 százaléka jóváírásra kerülhet. A számlával nem igazolt költségeknél a jóváírás mértéke az elfogadott költségbecslés 75 százaléka. Példa: 28 nm-es lakás a Kisfaludy utcában, 59 000/ hó bérleti díj 4 millió forintos felújítás esetén a fizetendő bérleti díj 5,5 éven keresztül csak 29 500 forint.

Az önkormányzattól azt is megkérdeztük, miért pont egy ilyen lakáspályázatot írtak ki elsőnek, ami tényleg nem a legszegényebbeket éri el. Az önkormányzat azt válaszolta, hogy két pályázattal kezdtek egy hét elcsúszással, csak a minőségi csere pályázatról nem írtak. A másik két pályázatot pedig a felújítások elkészülte után hirdetik meg.

Sajnos az előző vezetés annyira elhanyagolta az önkormányzati lakásállományt, hogy nem volt megpályáztatható felújított lakás. A koronavírus járvány késleltette a felújítások megkezdését és az se volt világos, hogy járvány negatív költségvetési hatásait fokozó súlyos kormányzati elvonások után mennyi pénzünk marad a felújítások elvégzésére

- írják.

"A szociális bérlakásprogram finanszírozása szükségessé teszi, hogy a piacihoz közeli díjért is adjunk lakásokat bérbe, ezzel részleges keresztfinanszírozást hozva létre"

- teszik hozzá. A kérdésre, hogy várható-e, hogy a jövőben a nagyon alacsony jövedelműek számára is elérhetőek lesznek lakáspályázatok, az önkormányzat azt írta: "igen, a felújított lakások a pályázók anyagi helyzetének függvényében költségelven vagy szociális lakbérért lesznek bérbe adva".

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Józsefvárosi Fidesz az Indexhez eljuttatott közleményében arról ír, hogy szerintük bebizonyosodott, hogy Pikó András valótlanságokat állított a kampányában a józsefvárosi bérlakások számát, állapotát illetően is. „A kampányban rendre 1000-1500 üresen álló bérlakásról beszélt – megválasztása után már csak 800-ról –, és azt sugallta, hogy a józsefvárosi Fidesz inkább befalazta az üres lakásokat, mint hogy felújítsa azokat. Pikó növekvő bérlakásállományt ígért, ehhez képest már januárban döntöttek arról, hogy csak az idei évben 60 bérlakástól válnának meg”, írják. Szerintük az is beszédes, hogy a a józsefvárosi baloldal – még jóval a koronavírus-járvány előtt – lakásfelújításra százmilliókkal kevesebb forrást tervezett a kerület 2020-as költségvetésébe.

Szerintük a Pikó András vezette önkormányzat hazudik, amikor azt állítja, hogy az előző vezetés elhanyagolta az önkormányzati lakásállományt. „Ezzel szemben a valóság az, hogy 2009-2019 között soha nem látott mennyiségű bérlakást újított fel a Józsefváros Fidesz-KDNP-s városvezetése. Csak az elmúlt néhány évben állami és önkormányzati forrás bevonásával, különböző lakásfelújítási programok keretében közel 400 bérlakás újult meg Józsefvárosban, továbbá a Fidesz-KDNP által jegyzett Orczy Negyed Program részeként jelenleg is 300 lakásban energiahatékonyságot eredményező nyílászáró-csere van folyamatban és 2 lakóház teljes felújítása is zajlik”.

A közleményben hozzáteszik azt is, hogy amíg  „az elmúlt években a Fidesz-KDNP vezette kerület évente milliárdokat fordított társasház-felújítási programokra – csak 2019-ben 2 milliárd forintot –  idén erre csupán 300 millió forintot szánt a baloldali,  józsefvárosi vezetés, amely a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt  40 millió forintra csappant”.  Szerintük az önkormányzatnak az elmúlt nyolc hónap alatt egyetlen lakáspályázatot sem sikerült kiírnia, amely a nehezebb sorsú emberek számára nyújthatna segítséget. 

(Borítókép: Bérház Józsefvárosban 2019. október 4-én. Nagy Szabolcs / Index)