Több milliárdos áfacsalás miatt foglalta le a NAV a Lamborghinit, amivel maszkot osztogattak

2020.07.21. 17:12 Módosítva: 2020.07.21. 17:26

Húsz évet is kaphat az a győri kötődésű, élelmiszeripari termékekkel kereskedő üzletember, aki több milliárd forint áfát csalt el társaival - közölte a NAV. A TEK-kel közösen tartott kétnapos elfogásról izgalmas videót is közreadtak:

A videóban látható, bűncselekményből származó vagyont (közte a férfi Lamborghinijét és egy Bentleyt is), a NAV lefoglalta. A lefoglalt Lamborhini színe (metáltürkiz) és típusa (Aventador) illetve a lefoglalt Bentley típusa (Continental) ugyanolyan, mint amikkel egy győri üzletember áprilisban maszkot osztogatott a környékbeli kórházakban.

Az áprilisi cikkünk után a Privát Kopó Magazin számolt be részletesen a jótékonykodó fiatalembernek és testvérének zűrös cégügyeiről. Ez a szép színű Lambo egy június végi Blikk cikkben is feltűnt, amikor egy jótékony akcióban sztárokkal és luxusautókkal furikázhattak nehéz sorsú gyerekek. 

A NAV szerint az elfogott férfi bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár 20 év börtönre is számíthat.

A Budapest és Győr környéki cégeket irányító bűnbanda az Európai Unióból nettó áron vásárolt élelmiszeripari termékeket – főként sajtot, csokoládét, kávét – és azt Magyarországon nagykereskedőknek, szállodai beszállítóknak adta tovább. Az árut negyedévente cserélődő, bukó cégeken keresztül szerezték be, ezek pedig vagy nem nyújtottak be bevallást, vagy fiktív adatokkal, így csökkentve a haszonhúzók fizetendő adóját.

A nyomozás adatai szerint több tízezer tonna élelmiszer került rajtuk keresztül különböző vendéglátóhelyekre és a hazai boltok polcaira. A kereskedés volumenét jól mutatja, hogy az egy főre jutó itthoni adatokkal számolva, több mint egymillió magyar éves sajtfogyasztását fedezte a bűnszervezet illegális keretek között.

A kétnapos akcióban összesen 85 helyszínen tartottak kutatást. A bizonyítékok beszerzése mellett a győri nyomozók luxusautókat, illetve jelentős összegű készpénzt is foglaltak, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. A biztosított vagyon értéke megközelíti a másfél milliárd forintot.

A nyomozók 24 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 5 főt őrizetbe vettek, letartóztatásukat a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte.