Tizenkilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak az országban, nincs új halálos áldozat

2020.07.22. 09:08

19 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel szerdára 4366 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma viszont 437 főre csökkent. Nincs újabb halálos áldozat, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, a gyógyultaké pedig 3283 – írta szerda reggel a kormányzati tájékoztató honlap, melynek összesítése szerint az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy arról kedden írtunk, az utóbbi napokban hullámzó volt az új fertőzöttek száma: szombaton nyolc nap csökkenés után ismét nőtt az aktív esetek száma (+19 fő), vasárnap ismét növekedésről számolt be a kormányzati oldal (+17 fő), de hétfőn már ismét csökkent (-3 fő) az aktív fertőzöttek száma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrési protokollja egyébként június 12-én, tehát a veszélyhelyzet elmúltával változott meg, az új tesztelési rendről itt olvashat

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az ATV Heti napló című műsorában azt mondta, hazánkban a járványügyi helyzet miatt nem kell szigorú korlátozásokat bevezetni, de a szakértők által javasolt intézkedéseket komolyan kell venni; és támogatja Merkely Béla javaslatát arról, hogy vissza kellene térni a zárt térben (például irodákban) való maszkhasználatra – többek között ilyen eszközökkel előzhető meg a második hullám. Szlávik szerint egyébként a szennyvízből vett adatok alapján – melyekből pár héttel előre meg lehet jósolni a járvány várható terjedését – a következő két hétben nem várható nagyobb hullám.

Négy új tünettel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát a járványügyi bejelentéseket kezelő amerikai központ, a Center for Disease Control and Prevention (CDC): orrfolyás, orrdugulás, émelygés/hányinger, hasmenés. Korábban a következő tüneteket tartották jellemzőnek: hidegrázás, láz, izomfájdalom, fej-, torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon: