Bűncselekmény hiányában megszüntette az NNI a nyomozást a veronai buszbaleset üzemorvosi szálában is

2020.07.22. 19:22 Módosítva: 2020.07.22. 23:37

A veronai buszbalesetnek nincs Magyarországon felelőse, legalábbis erre enged következtetni a Nemzeti Nyomozóiroda szerkesztőségünkhöz eljuttatott válasza.

Arról érdeklődtünk, hogy mi a helyzet azzal a nyomozással, amit az NNI indított halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a veronai buszbalesettel összefüggésben.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette” – válaszolta az NNI.

Kapcsolódó

A legfontosabb szakértői vélemény sikkadt el eddig a veronai buszbaleset ügyében

A vádiratba még csak említés szintjén sem kerültek be a buszsofőr súlyos alvászavarát részletező információk.

Arról van szó, hogy a 17 halálos áldozattal járó buszbaleset ügyében azt az orvost gyanúsították meg, aki korábban alkalmassági engedélyt adott a balesetező busz, súlyos alvászavarral küzdő sofőrjének.

Ebben az ügyben döntött úgy most a nyomozóiroda, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, vagyis az iroda szerint biztosan nem az orvos a felelős.

Korábban vizsgálták a buszt üzemeltető Pizolit Kft.-t, hogy minden rendben volt-e műszakilag a járművel, de ebben az ügyben is megszüntették bűncselekmény hiányában a nyomozást.

Vagyis magyar felelőse nincs a balesetnek jelen állás szerint. A baleset után Olaszországban és Magyarországon is nyomozást indítottak. A közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálták, itthon az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást. Ezek zárultak most le.

A veronai bíróság korábban 12 év szabadságvesztésre ítélte a busz sofőrjét.

Kapcsolódó

Veronai buszbaleset: a maximális kiszabható büntetést kapta a magyar sofőr

A férfit 12 év szabadságvesztésre ítélték, de a tárgyaláson most sem volt ott. Ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen, így az nem jogerős.