Bőnyi rendőrgyilkosság: jogerősen elutasították a védelem perújítási indítványát

2020.07.23. 14:41

Jogerősen elutasították a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében Győrkös István védőjének perújítási indítványát, miután a Győri Ítélőtábla elutasító határozatát a Kúria helybenhagyta - tájékoztatta a Győri Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész közleménye szerint a jogerős másodfokú ítélet ellen a vádlott védője azzal nyújtott be perújítási indítványt, hogy a bíróság rendeljen el perújítási nyomozást. Azt kérte, hogy ennek keretében exhumálják a sértett holttestét, igazságügyi orvos-, fizikus, vegyész és fegyverszakértői véleményt szerezzenek be róla, valamint kutassák fel a túsztárgyaló és a vádlott közötti beszélgetés hangfelvételét.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítványt azzal az észrevétellel küldte meg a táblabíróságnak, hogy alaptalannak tartja. Az ítélőtábla az indítványt elutasította, majd a Kúria a határozatot helybenhagyta.

A jogerős végzés szerint a perújítási indítvány nem megalapozott, mert nem tartalmaz új bizonyítékot. Az indítványban szereplő hivatkozások az alapeljárásban - első és másodfokon - már felmerültek, így a védő a korábban már előterjesztett indítványait ismételte meg, amelyeket a bíróság a bizonyítási eljárás során indokoltan vetett el.

Az indítványban a védő a bizonyítékok újraértékelését kérte, a bírói mérlegelés támadása azonban nem lehet a perújítás alapja.

Győrkös Istvánt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla tavaly december 11-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt. Döntésével a táblabíróság csak csekély részben - a bűnjelek kezelése ügyében - változtatta meg az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét.

A tényállás szerint 2016. október 26-án a rendőrök házkutatásra érkeztek a vádlott bőnyi családi házához, mert megalapozottan feltételezhető volt, hogy ott hatósági engedély nélkül lőfegyvereket tartanak. Győrkös István három lövésből álló rövid sorozatot leadva rálőtt egy rendőrre, aki a helyszínen meghalt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport