Az Indexért tüntettek, a tömeg vastapssal köszönte meg a szerkesztőség munkáját

HUS 1506
2020.07.24. 18:06

Demonstrációt tartanak Budán a sajtószabadságért. A demonstrációt a Momentum kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a Jobbik, majd az MSZP, a DK és Hadházy Ákos is. A tüntetők az Index szerkesztőségébe történt külső beavatkozás ellen tiltakoznak.

Szabad ország, szabad sajtó!

Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke szerdán menesztette Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét. A szerkesztőség jelezte, hogy ezt a szerkesztőség függetlenségét sértő, elfogadhatatlan beavatkozásnak tartja, ám Bodolai nem volt hajlandó visszavenni Dullt. Emiatt ma mindhárom főszerkesztő helyettes, és szinte az összes munkatárs, köztük az összes rovatvezető felmondott.

Helyszínen lévő tudósítóink szerint a tömeg először a szerkesztőség épülete mellett vonult el, a Lajos utcát teljes szélességében elfoglalták, „amíg a szem ellát”. 

Vonulnak a tüntetők

A tömeg vége elért  a Margit hídhoz, sokan egyszerre skandálták, hogy

Index vissza!

A tömeg eleje este fél kilenc előtt nem sokkal megérkezett a Budai Várba, ahol már eleve 1500 ember gyűlt össze. A Karmelita kolostorhoz vezető utat kordonokkal zárták le a rendőrök. A helyszínen egyébként óriási a rendőri készültség, több busszal érkeztek az egyenruhások.

A tüntetés délután fél 6-kor kezdődött az óbudai Puskás Öcsi téren, az Index szerkesztőségének közelében. A résztvevők létszámát több mint ezer főre becsülték kezdetben, ez később tovább növekedett. A résztvevők a térről a szerkesztőség Lajos utcai bejárata elé, majd a Miniszterelnökség épületéhez, a Karmelita Kolostorhoz vonultak, majd a szomszédos Szent György téren 19.50-től beszédek hangzottak el. 

Több ezer ember lehet jelen, rengeteg fiatalt látni a tömegben, különösen a tüntetések szokásos korösszetételéhez képest vannak sokan. A tömeg csendes és nyugodt, néha szakítják meg tapssal a beszédeket, a hangulat várakozásteli.

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, hogy az Index nagyon fontos médium, de nem szabad azt hinni, hogy ha ennyien most kimennek az utcára, akkor holnaptól sajtószabadság lesz.

Ugyanúgy fogunk felkelni másnap, hogy a kormány szorongatja a szabad sajtót, ahhoz hogy ez ne így legyen, olyan folyamatos nyomásgyakorlás kell, amit most mutatunk, és az kell, hogy ne néhány képviselő törjön be a Kunigunda utcába, hanem százezrek

– jelentette ki.

Fekete-Győr András, a Momentum azt mondta, hogy egy másik hírportál szerint még soha nem tüntettek ennyien a Karmelita-épület előtt.

Példa nélküli az a morális kiállás, amit az Index újságírói mutattak, amikor felesküdtek egy szakma szabályaira, és amikor ezeknek nem tehettek eleget, önként távoztak, saját egzisztenciális biztonságukkal sem törődve felálltak. 

Ezek után arra kérte a közönséget hogy tapsolják meg az Index újságíróit a munkájukért és a kiállásukért, mire a tömeg több perces vastapsba kezdett.

A Várba érkeztek a tüntetők

(Borítókép: Huszti István / Index)  • Hírek
  • Csok