Orbán Viktor Tiborcz István balatoni birtokáról köszöntötte rajongóit

2020.07.26. 17:28 Módosítva: 2020.07.26. 19:32

(Az Indexet még egy ideig a pénteken távozó újságírók szerkesztik, akik hamarosan a felmondási idejüket töltik a lapnál)  

Miután Orbán Viktor a lengyel erőkkel összefogva Brüsszelnél megállította a libernyák brigádok nemzetközi támadását, és öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd eurót szerzett Magyarországnak, a Balatonon piheni ki fáradalmait. A szalmakalapot viselő miniszterelnök szombaton a Balatonról küldött képet rajongóinak „Több Balaton, kevesebb Brüsszel” szlogennel.  

A Magyar Narancs kicsit utánanézett, hol is készülhetett a kép. Az Átlátszó már tavaly feltárta, hogy Tiborcz István, a kormányfő veje 2019 március elején Felsőörsön vett magának egy egyhektáros telket, amelyen több épület, borospince és úszómedence is található. A  terület kívülről a kerítésen át alig látható, de az Átlátszó drónnal készített felvételeket a Tiborcz-birtokról.

A Magyar Narancs jobban megvizsgálta a képet, ami  mobillal készült, zoom módban, hogy semmi árulkodó ne látszódjék. A Magyar Narancs az  Orbán háta mögött látható épület, a drónfelvétel és a térképek alapján azonosította, hogy a kép valahonnan az úszómedence mellől készülhetett.

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál from atlatszo.hu on Vimeo.

Tudjuk, több Balaton, kevesebb Brüsszel kell (most már), de azért az még fontos kérdés, hogy vajon Tiborcz István és Orbán Viktor családja mennyire köszönheti ezt a szép birtokot és úszómedencét a Brüsszel által is finanszírozott magyar közvilágítási tendereknek, amelyeken egy ideig verhetetlen volt a kormányfő vejéhez és Simicska Lajoshoz tartozó Elios nevű cég.

Amikor aztán az unió csalás elleni hivatala vizsgálódni kezdett az ügyben, a kormány úgy döntött: nem hívja le a támogatásokat, hanem inkább a magyar költségvetésből fizetik ki az egészet. Orbán szerint egyébként nincs is olyan, hogy uniós támogatás, hiszen az a mi pénzünk.

A mi pénzünk.