Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Ismét vemhes Tahlequah, a gyászáról két éve világhírűvé vált orka

2020.07.28. 17:05 Módosítva: 2020.07.28. 20:49

A kardszárnyű delfin két éve kiváltotta a tudósok és az állatbarátok aggodalmát azáltal, hogy 17 napig maga előtt tolta elpusztult újszülöttjét, miközben mintegy 1600 kilométert vándorolt az óceánon Washinton állam partjai mentén.      

Amerikai kutatók a Puget-tengerszoros környékén élő veszélyeztetett kardszárnyú delfin fajról (Orcinus orca) készült drónfelvételeket vizsgálva fedeztek fel három családban egy-egy vemhes nőstényt, köztük Tahlequaht – adta hírül a The Seatle Times napilap.      

Az orkák vemhessége nem szokatlan, de Tahlequah vemhessége különös jelentőségű a kutatók és a térség lakói számára két évvel ezelőtti súlyos gyásza miatt.  A Puget-tengerszoros térségében élő kardszárnyú delfin veszélyeztetett faj, és körükben a legtöbb vemhesség nem végződik életképes utód világra hozatalával.    

Ezen faj nőstényei általában elveszítik borjaik kétharmadát. A lazacok hiánya okozta éhség miatti stressz áll a háttérben

– mondta Sam Wasser, a Washingtoni Egyetem kutatója.    

 A családokban lévő fiatal egyedek soványak. Súlyosan stresszesek ezek a bálnák – tette hozzá Holy Fearnbach tengeriemlős-kutató.  • Vennék
  • Hírek