Ismét fertőzött az ivóvíz Siófokon

DSC 5455
2020.07.29. 18:24 Módosítva: 2020.07.29. 20:51

Ismét csak forralás után fogyasztható a vezetékes ivóvíz Siófok Kiliti városrészében, mert a vízben baktériumszennyezettséget mutattak ki, közölte a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. szerdán az MTI-vel. Azt írják, a baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést.

A szakemberek fertőtlenítik a vízellátó rendszert, és azt ígérik, utána a korlátozás feloldásáról azonnal kiadják az értesítést.

A hónap elején is volt egy hasonló ivóvízszennyezés ebben a városrészben, amely forrását máig nem sikerült felderíteniük. Az Indexnek korábban azt mondták, hogy egy Kitliben található, hónapok óta zárva tartó óvoda ivóvízmintájában mutatták ki a vizsgálatok a baktériumot június végén. 

Emiatt az egész városrészben nem lehetett csapvizet inni július 6. és 15. között. 

A probléma megszűnése után is folytatták az illegális rákötések felkutatását, több mintavételt végeztek, és folyamatosan ellenőrizték az ivóvíz minőségét, olvasható a közleményben. 

A laboratóriumi vizsgálat a hét elején ismét pseudomonasszennyezettséget mutatott ki az ivóvízmintában, ezért a szakemberek a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályával egyeztetve azonnal megtették a szükséges intézkedéseket: tájékoztatták az érintett felhasználókat, hogy a vezetékes víz csak forralás után iható. 

A korlátozás idején a helyiek a településrészt körbejáró tartályautóról is kaphatnak ivóvizet.

Az ivóvízszállító tartályautó menetrendjéről a DRV Zrt. honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.  

Pár hete mi is elmentünk a helyszínre megnézni, hogy élik meg a helyiek a vízhiányt. 

(Borítókép: Bődey János / Index)