Az egyik a barátnője orrát kalapálta, a másik a lakótársát kínozta, de volt, aki 25 vagy épp 38 millát nyúlt le

2020.07.29. 14:29

Az ügyészség honlapján szereplő hírek közül az igazán durva dolgokat már olvashatták külön is (1., 2., 3.), de miért is fosztanánk meg önöket a többi bűnténytől, illetve az ügyészek munkájának teljes körű krónikájától. Íme a mai termés széflopástól barátnőverésen át a lakótárskínzásig.

1. Huszonötmilliót nyúlt le egy rendelőintézeti dolgozó a fizetős vizsgálatok pénzéből

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben, aki beosztását felhasználva, informatikai adatokat megváltoztatva, betegek után közel huszonötmillió forinthoz jutott. A vádirat szerint a nő egy rendelőintézetben közvetlenül irányította a szakdolgozói tevékenységet. Feladatai közé tartozott a térítési díj ellenében igénybe vett vizsgálatokért átvett pénzzel napi rendszerességgel elszámolni az intézet felé.

2010. januárja és 2018. július közepe közötti időszakban a nő – a pozíciójával járó jogosultságot felhasználva – az egészségügyi intézet által használt számítógépes programban rendszeresen írt át már kiállított ambuláns lapokon úgynevezett „fizetős kódot” „nem fizetős” kódra. Továbbá térítésköteles vizsgálatokat ingyenes vizsgálatokra kódolt át.

Ezen esetekben a nő a saját maga által vásárolt bizonylati tömbből adott elismervényt a betegeknek az átvett térítési díjakról, de azt nem fizette be az intézetnek, hanem saját céljaira használta fel. A nő vádbeli időszakban magatartásával közel huszonötmillió forinthoz jutott.

Az ügyben a Ceglédi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat.

2. Részeg fiatal vert részeget a pénztárcáért, 3 év 9 hónapot kapott

A Kaposvári Járási Ügyészség rablás bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 21 éves férfit, aki az egyik kaposvári áruháznál bántalmazta a sértettet azért, hogy megszerezze a pénztárcáját. Az ittas állapotban lévő vádlott 2020. június végén ittasan az egyik kaposvári áruház előtt tartózkodott, amikor meglátta a szintén ittas sértettet, akitől pénzt kért. A sértett ezt megtagadta, mire a vádlott őt hirtelen arcon ütötte, majd a földön még kétszer megrúgta.

A vádlott ezután átkutatta a magatehetetlen sértett ruházatát, majd a nadrágjából kivette a pénztárcáját, és távozott a helyszínről. A sértett ismerősei azonban értesítették a rendőröket, akik a férfit még a közelben elfogták és őrizetbe vették. Az ügyészség ezt követően indítványozta a vádlott letartóztatását, melyet a bíróság elrendelt. A sértettnek a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülései keletkezetek.

A Kaposvári Járásbíróság a 2020. július 24-én megtartott tárgyaláson az ügyészi indítvánnyal egyezően rablásban mondta ki bűnösnek az azóta is letartóztatásban lévő vádlottat, akit 3 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélt és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet jogerőre emelkedett.

3. Ablaktörő kalapáccsal verte orrba a vonaton a barátnőjét

A Püspökladányi Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az útitársával kialakult vitáját erőszakkal rendezte.

A vádlott és a sértett baráti viszonyban állnak és 2019. október 12. napján kora délután együtt indultak szórakozni Debrecenbe egy Budapestről induló vonattal. Útközben összevesztek, mivel a vádlott egy közösségi oldalon egy olyan bejegyzést tett közzé, ami nem tetszett a lánynak. Vitájuk közben a folyosóra is kimentek, ahol tovább folytatták a veszekedést.

Karcag és Püspökladány közötti útszakaszon a lány tartott attól, hogy a fiú bántalmazni fogja őt, ezért visszament a fülkéjükbe és belülről tartotta az ajtó fogantyúját, hogy a vádlott ne tudjon utána menni. A férfi ekkor levette a folyosón elhelyezett üvegtörő kalapácsot, és azzal kétszer ráütött a fülke ajtajára, aminek betört az üvege. A kitört üvegen keresztül benyúlt, és a kalapács hegyes végével ráütött a lány orrára. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban a vádlott szándéka súlyos sérülés okozására irányult.

A Püspökladányi Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás nélkül felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét, továbbá a kalapácsot kobozza el.

4. Elítélték a nőt, akinek az apósa kiment a kertbe és megfagyott

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján a bíróság megismételt eljárásban bűnösnek mondta ki azt a 43 éves lábatlani asszonyt, akinek gondatlansága miatt meghalt az apósa.

Ahogyan arról korábban az ügyészség beszámolt, a vád szerint a nő 2016. január 26-án a 81 éves beteg, önmagát ellátni nem képes, mentálisan sérült apósának a felügyeletéről nem gondoskodott. Amíg ő aludt, a sértett a kulcsra nem zárt házból egy pulóverben kiment a kertbe, elesett, majd annyira átfagyott, hogy a kórházban életét vesztette.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat felmentette, a döntést a Győri Ítélőtábla helyben hagyta. Ennek lényege szerint az asszonynak nem volt kötelessége gondozni a vádlottat, ezen túlmenően minden tőle telhetőt megtett, és nem láthatta előre, hogy a sértett kimegy a házból, és ott elesik, majd pedig megfagy. Az ügyészség felülvizsgálati indítványára a Kúria a Győri Ítélőtábla határozatát hatályon kívül helyezte, és új másodfokú eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt eljárásban a Győri Ítélőtábla gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az asszony ugyanis a gondossági kötelezettségét megszegte, amikor nem zárta be a bejárati ajtót mielőtt aludni ment, a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, a sértett testi épségének védelme érdekében nem tett semmit.

A bíróság a vádlottat kettő évre próbára bocsátotta, enyhítő körülményként  értékelve, hogy büntetlen előéletű, két kiskorú gyermekről gondoskodik, azt, hogy a sértettnek saját sorsú betegsége volt, továbbá a jelentős időmúlást.

5. Lakótársukat kínozták, maradnak letartóztatásban

Az ügyészség indítványára a Szegedi Törvényszék fenntartotta annak a huszonéves nőnek és férfinak, valamint középkorú nőnek a letartóztatását, akik a sértettet egy bezárt lakásban hosszú időn keresztül rendszeresen fizikálisan és szexuálisan is bántalmazták, kínozták, illetve megalázták.

A Szegedi Járásbíróság szexuális erőszak bűntette, személyi szabadság megsértésének bűntette, testi sértés bűntette, illetve zsarolás bűntette miatt nem jogerősen hosszú tartamú szabadságvesztésre ítélte őket. Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a terheltek kihasználták azt, hogy a sértett az egészségi állapota és a személyiségjegyei miatt nem volt képes a támadásokkal szemben megfelelő módon tiltakozni, ellenállni. A sértettet bezárták egy lakásba, ahol hosszabb időn keresztül rendszeresen, durva módon fizikálisan és szexuálisan is bántalmazták, kínozták és megalázták.

A vádlottak és az egyikük védője által bejelentett fellebbezések alapján eljáró Szegedi Fellebbviteli Főügyészség egyetértett az elsőfokú bíróság álláspontjával, miszerint a terheltekkel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélye, ezért az elsőfokú végzés helybenhagyását indítványozta. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog eljárni.

6. Kecskeméti széfeket törtek fel és loptak el, 38 milliót zsákmányoltak

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli minősített lopás bűntette miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki ismeretlen bűntársaival 2018 szeptemberében és decemberében két kecskeméti cég telephelyére tört be, majd a vaslemez szekrényből és széfekből több mint 38 millió forintot lopott.

A vádirat szerint a férfi és bűntársai 2018. szeptember 20-án, éjjel megjelentek egy kecskeméti cég dróthálóval körülkerített telephelyénél. Letaposták a kerítést és bementek a telephelyre. Még az irodaépület külső falán lévő biztonsági kamerákat is elmozdították, hogy elkerüljék a lebukást.

Ezután besurrantak az épületbe, ahol egy vaslemez szekrény ajtaját felfeszítették és abból elloptak egy borítékot, amiben 4 500 000 forint készpénz volt. Ezenkívül a tolvajok magukkal vittek egy 60.000 forint értékű, használaton kívüli üres bútorszéfet is. A lopással okozott kár nem térült meg, a sértett cég kérte annak megtérítését.

A vádlott és ismeretlen bűntársa 2018. december 19-én hajnalban egy másik kecskeméti cég bekerített telephelyére is behatolt, ekkor a betonfalon másztak át. Ezután egyikük az irodaépület ablakát egy feszítővassal befeszítette és bemászott. Egy fejszével lefeszített két széfet, amelyek csavarokkal voltak a falhoz rögzítve, majd kiadta az ablak előtt várakozó bűntársának. Ezután közösen elmenekültek a helyszínről. A vádlott és társa egy garázssornál lévő esőcsatornában rejtették el a baltát és a feszítővasat.

A vádlott a két széfet ugyanezen a napon kora délután Kecskemét környékén, egy szőlőlugasnál ásta el, de a közelben rendőrök igazoltatták és megtalálták a zsákmányt. A széfekben összesen több mint 34 millió forint készpénz volt, ami két cég tulajdona.

A jelenleg szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség 3 rendbeli, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja, amelyek közül két lopást jelentős értékre, míg egy bűncselekményt nagyobb értékre követett el. Az ügyész a büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. A vádlott bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.