Müller Cecília: Megállítottuk a járványt Mezőkövesden

2020.07.31. 15:50

"El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását" - fogalmazott Müller Cecília pénteken az MTI beszámolóa szerint. Arról beszélt az országos tisztifőorvos, hogy most "relatíve alacsony" a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, és egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, amit el kell kerülni.

A mezőkövesdi esetet hozta fel erre példának, ahol egy iskolai tanári értekezlet után 43 fertőzöttet azonosítottak. Közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, és 5 beteg került kórházba.

A kontaktkutatás során három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek. 

Az országos tisztifőorvos szerint jó hír, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték. 

Müller kijelentette, hogy sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden.

Buszos kiránduláson és napközis táborban is részt vettek a fertőzöttek

Mint felidézte, az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, "nem nyert bizonyítást", hogy ő a fővárosban fertőződött volna meg, tünetei ugyan voltak (lázas volt és köhögött), de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot, és egy másik, június 23-i értekezleten is ott volt. 

A második iskolai értekezleten jelen volt a "második beteg", akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre, mondta Müller Cecília.

31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el. Arról is beszélt, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár egy buszos kiránduláson 42 utasból 7 embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben - egy napközis táborban és egy énekkarban - szerencsére senki sem fertőződött meg.

Hangsúlyozta, zárt közösségekben, hosszabb idejű, zárt helyen tartózkodás esetén "eléggé fertőzőképes a vírus", főként azért, mert tüneteket produkáló emberek lehetnek ott.

Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket - folytatta - továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről.

Továbbra is sokan kerülnek házi karanténba

Korpás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője arról beszélt, hogy március 11. óta mintegy 500 ember kontaktkutatásában vett részt a külön erre a célra létrehozott megyei rendőri csoport.

A megyében jelenleg több mint 400-an vannak hatósági házi karanténban, több mint 8000 ember pedig már elhagyhatta azt, a karantén szabályainak betartását több mint 50 ezer alkalommal ellenőrizték. A rendőr alezredes a tipikus szabályszegések között említette a karantén elhagyását, vendégek fogadását, valamint a karantént jelző tájékoztató ki nem helyezését vagy eltávolítását.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hozzátette, az elmúlt 15 napban országosan 1002 kontaktszemélyt kutatott fel a rendőrség, a legtöbbet Budapesten. A rendőrség feladata - folytatta - a határokon elrendelni a hatósági házi karantént a piros és sárga országokból érkezőkkel szemben, ha nem rendelkeznek az előírt negatív vírustesztekkel.

Az elmúlt 24 órában 716 karantént rendeltek el, ebből 638-at a határforgalmi ellenőrzések során.

Az alezredes adatai szerint jelenleg az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 8083, amelyből 7364-et rendeltek el a határon, a karantént ellenőrző elektronikus alkalmazást pénteken 200-an használták. Március 11. után 677 ezer 923 alkalommal ellenőrizték a karantén szabályainak betartását, és 3156 szabálytalanságot tapasztaltak, az elmúlt 15 napban 312-t, mondta.  • Hírek
  • Személyi kölcsön