Szombat estig nem változik nagyon az időjárás

2020.07.31. 21:32

Délután az északkeleti és a délnyugati, déli országrészben képződhetnek gomolyfelhők, de ezekből is csak egy-két helyen fordulhat elő zápor, délnyugaton zivatar. Éjszaka túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Szombaton a többnyire napos idő mellett kevés fátyolfelhő, északkeleten gomolyfelhő valószínű, csapadék nem várható. Pénteken az északnyugati szél az északi megyékben megélénkül, zivatarok környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. Éjszaka és szombaton az északi, északkeleti szél élénkülhet meg. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19, az Északi-középhegység völgyeiben néhol csak 9-11 fok között alakul. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 32 fok között várható.

Európában pedig a Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, amelynek hatására Izlandon és Írországban erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz gyakran felhős, csapadékos időt Oroszország északnyugati területein. 

Európa többi részének időjárását ugyanakkor döntően anticiklonális hatások alakítják. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos, száraz az idő, csupán a Skandináv-félszigeten fordul elő helyenként több felhő, és ott néhol kisebb eső is kialakul.

Délen, délkeleten folytatódik a hőség, sokfelé mérnek 35 fok feletti hőmérsékletet, sőt Spanyolország középső vidékén a délutáni órákra 40-42 fokra melegszik fel a levegő. 

Északabbra hűvösebb van, arrafelé többnyire 20-25 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de Izlandon csupán 10-18 fok van. 

Szombat estig a Kárpát-medence fölé általában száraz, néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik.  • Hírek
  • Hírek