Zár alá vették az adócsalással gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő házát

2020.08.01. 18:27

Zár alá vette az adóhatóság a háromszoros kenuvilágbajnok és szegedi önkormányzati képviselő Joób Márton családi házát, derült ki az RTL Klub híradójának riportjából. A képviselőt adócsalás gyanúja miatt tartoztatták le hét társával együtt, az ügyészség szerint 250 millió forint értékben fogadott be fiktív számlákat. Joób két céget is vezet, mindkettő érintett lehet az ügyben, a szórólapozással foglalkozó cégének számláit  egy nappal letartóztatása előtt zárolta az adóhatóság. 

A tizenegy gyereket nevelő Joób a szegedi önkormányzatnál család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnokként is dolgozott. 2018-ban az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ám alulmaradt a Fidesz jelöltjével szemben. A 2019-es önkormányzati választáson az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben nyert egyéni mandátumot. (A várost 18 éve vezető Botka Lászlót is ez a szervezet jelölte a legutóbbi helyhatósági választásokon, miután a polgármester szakított az MSZP-vel.)  A 38 éves Joób 2003-ban és kétszer 2007-ben nyert világbajnokságot C-4-es kenuban 200, 500 és 1000 méteres távon. 2004-ben az athéni olimpián a hetedik helyig jutott.

Az RTL Híradója megkereste a szegedi önkormányzatot, hogy Joób megtarthatja-e pozícióját, de  nem kaptak választ  kérdésükre. Az ügyről az Origó is írt korábban, akkor akormánypárti lap hírére reagálva a szegedi önkormányzat közleményt adott ki, amelyben azt közölték, megdöbbenéssel értesültek a történtekről.  A Demokratikus Koalíció szerdai közleményében pedig azt írta, hogy bíznak Joób Márton ártatlanságában. "H angsúlyozzuk, az igazságnak kell kiderülnie, s mi abban bízunk, hogy ez az igazság Joób Márton ártatlansága lesz".