Sok eső jöhet a Dunántúlra a hét közepéig

2020.08.03. 11:14 Módosítva: 2020.08.03. 14:47

Sok eső várható szerdáig, ám keleten és főleg északkeleten ennek nem sok jele lesz: az esőzés főleg a Dunántúlra, elsősorban Zala megyére és a Bakonyra lesz jellemző – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hasonló helyzet alakulhat tehát ki, mint tíz nappal ezelőtt, amikor súlyos villámáradásokat okozott a hirtelen lezúdult eső. A helyzet azonban annyiban különbözik a korábbitól, hogy a csapadék hosszabb, 2-3 napos periódus alatt, több hullámban esik le, és összmennyisége várhatóan elmarad majd a 10 nappal ezelőttitől. Kisebb körzetekben azonban ismét okozhat gondot a csapadék. Zalában átlagosan 50 milliméter eső eshet, ez azonban helyenként 80-100 millimétert is jelenthet.

A helyzetet egy nyugat felől lelassuló frontálzóna okozza, amely önálló örvényt alkot térségünkben.

Hétfőn az ország északnyugati felében várható felhősebb idő, ekkor ezen a területen lesz nagyobb esély záporokra, zivatarokra – írta a Met.hu előrejelzésében.

Másutt viszont sok napsütés várható, bár helyenként lehet csapadék. A déli, délkeleti szél több helyen megélénkül, délután a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul. Zivatar környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 34 fok között valószínű, a déli tájakon lesz melegebb az idő. Késő estére 21, 27 fokra hűl le a levegő.  • Tippek
  • Árfolyam