Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Több mint 2 milliárd forintnyi támogatást oszt szét tanodák között a Belügyminisztérium

2020.08.04. 14:13 Módosítva: 2020.08.04. 15:06

A Belügyminisztérium (BM) társadalmi esélyteremtési főigazgatósága meghirdette a tanodák jövő évi támogatására szóló pályázatot, az intézmények összesen kétmilliárd 507 millió forintot nyerhetnek el – írja az MTI.

Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei Etesen kedden tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályázatot hazai forrásból finanszírozzák, a kormány 2019 óta a központi költségvetésből biztosítja a tanodák működését.

Jelenleg 191 tanoda működik az országban.

A tapasztalatok alapján 340 millió forintos kerettel pályázatot írtak ki nekik digitális felszerelésekre, és ebből az összegből a tanodák több mint 2500 tabletet, 436 laptopot és 1200 internet-előfizetést finanszírozhatnak.

A kétmilliárd 507 millió forintos keretre szeptember 14-ig lehet pályázni – mondta Sztojka Attila, a BM társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának vezetője. Egyrészt működési támogatásra, legfeljebb 9 millió forintra, másrészt feladatok finanszírozására, amely egy-egy pályázat esetében elérheti a 13 millió forintot. A tanodáknak egyéni fejlesztési tervet kell készíteniük – tette hozzá.

Sztojka Attila azt is közölte, hogy a tanodarendszer 1500 embernek ad munkát.

Az ország tanodái több mint ötezer hátrányos helyzetű tanulóval foglalkoznak, iskolán kívüli foglalkozásokkal segítik a nehéz szociális körülmények között élő diákokat. Csoportos és egyéni felzárkóztató programokat is szerveznek. Az oktatási feladatok mellett a tanodák segítenek a szakmaválasztásban és a közösségépítésben. A programban általános és középiskolás tanulók vesznek részt.