Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Árhullám a magyarországi folyókon, Budapestnél pénteken tetőzhet a Duna

2020.08.05. 12:34 Módosítva: 2020.08.05. 15:27

Jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén, ami érinti a folyók magyarországi szakaszait is – közölte szerdán az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint

a folyó magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön, a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzhet. Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, ami nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult.

Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött.

Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart. Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti.

A tetőzés itt csütörtök hajnali 5 órakor várható 420 centiméter körül, emiatt a város térségében völgyi elöntések várhatók. A Murán érkező árhullám Letenyénél az elsőfokú készültség alatti értékkel tetőzik szerdán.

A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet.