Egész hétvégén marad a strandidő

2020.08.07. 16:36

Folytatódik a kánikula, egész hétvégén sok napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk, 30-35 fokos csúcsértékekkel. Enyhítő zápor, zivatar csak elvétve fordul elő.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak egy-egy helyen alakulhat ki átmenetileg frissítő futó zápor, esetleg zivatar. A hajnal és a szél sem hoz igazi felfrissülést, napközben a legmelegebb órákban 31-35 fokot mérhetünk.

Vasárnap folytatódik a kánikula sok napsütéssel, 30-34 fokos csúcsértékekkel. Legfeljebb csak egy-egy helyen alakulhat ki átmeneti frissítő zápor. Helyenként élénk lehet az északi-északkeleti szél.

A meleg nyári idő a jövő hét első napjaiban is kitart, sokfelé 30 fok körüli, illetve 30 fok fölötti maximumokkal. Az éjszakák is enyhék lesznek. A napsütés mellett időnként magasra tornyosulhatnak a gomolyfelhők, de csak elszórtan alakulhatnak ki átmeneti jelleggel helyi záporok, zivatarok.

Az Ibériai-félsziget izzad a legjobban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Európa időjárását egy markáns anticiklon alakítja, így Európa nagy részén nyugodt, nyári idő uralkodik. A Kelet-európai-síkság felett egy gyengülő frontálzóna húzódik, illetve a Balkán-félsziget felett egy hidegörvény maradvány felhőzete okoz időnkénti felhősödést.

A legmelegebb az Ibériai-félszigeten van, míg a leghűvösebb a Skandináv-félsziget északi részén. A Kárpát-medence időjárását szombat estig a már említett magasnyomás alakítja, így a napsütést csak helyenként zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők, idézi az MTI az OMSZ adatait.