Lezárta a rendőrség a nyomozást a csantavéri bérgyilkos ügyében

2020.08.07. 13:12

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség – írta egy pénteki sajtótájékoztató után az MTI. 

A szerb-magyar allampolgárságú D. Csaba azután került a budapesti nyomozók látókörébe, hogy

2018. szeptember 20-án reggel egy kutyát sétáltató nőt tett bejelentést a rendőrségre, hogy Budapest XV. kerületében, a Szilas-pataknál egy holttestet talált.

A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a 49 éves férfi halálát idegenkezűség okozta, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A helyszínen tartott szemlét követően a nyomozók megkezdték az elkövető felkutatását és szakértők bevonásával folytatták a nyomozást, így akadtak a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 38 éves D. Csabára. A férfi ellen a magyar igazságügyi szervek európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki, írja a Police.hu.

A nyomozók információi alapján D. Csaba számos európai országban megfordult az elmúlt évek során, ezért elfogása érdekében a nyomozást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság felvette a kapcsolatot a szerb, a szlovák, az osztrák, valamint a cseh társhatóságokkal, illetve a magyar hatóságok mindvégig szoros együttműködésben voltak az Europollal, valamint az Eurojusttal is.

D. csabát végül a cseh rendőrség fogta el 2019. március 1-jén éjszaka egy prágai szállodában. A magyar nyomozó hatóságok felvették a kapcsolatot a cseh társszervekkel és kezdeményezték a kiadatását; D. Csabát a Terrorelhárítási Központ munkatársai július 18-án vették át, majd a fővárosban átadták a BRFK nyomozóinak.

Az MTI azt írja, hogy a sajtótájékoztatón Gál Sándor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályvezetője hidegvérű sorozatgyilkosnak nevezte a gyanúsítottat, és ismertette: a férfi 2018 szeptemberében kokaineladás ürügyével egy budapesti bevásárlóközpont mögötti területre csalt egy gödöllői vállalkozót és fejbe lőtte.

A férfi beismerte tettét, de azt mondta, csak meg akarta tisztítani Európát a drogtól. Emellett a bosszú is vezérelte, mert – állította – a sértett tippet adott ellenfeleinek, hogy merre jár, és rá is lőttek a Margitszigeten.

A férfi kiadatása után a holland államügyészség felajánlotta, hogy egy Hollandiában folytatott büntetőeljárást is átadnak a magyar hatóságoknak,

mivel D. Csaba a gyanú szerint 2018. július 30-án Amszterdamban megölt egy horvát állampolgárságú férfit.

A nyomozók D. Csabát a budapesti és az amszterdami emberölés miatt előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés, különösen nagy kárt okozó csalás, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás bűntettek elkövetésével gyanúsították meg, majd őrizetbe vették. A férfi jelenleg is letartóztatásban van. A rendőrség a nyomozást lezárta, és az iratokat átadták az illetékes ügyészség részére.

D. Csabát szerb kérésre kihallgatták egy belgrádi merénylettel kapcsolatban, és összefüggésbe hozták egy barcelonai lövöldözéssel is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport