Orbán: A magyarok bezsonganak, ha fiúgyermek születik a családban

DMOHA20181123010
2020.08.07. 08:18

Minden nap reménykedéssel kezdődik

- kezdte Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott szokásos péntek reggeli interjút, miután a pápai gócpontról kérdezték. Mint mondta, az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, és lassan feláll az a speciális egység is, ami ilyenkor azonnal a helyszínen lesz, és intézkedik. Hamarosan mindenki megismerheti őket, ő már találkozott velük, egy szuper csapat", az egység tagjai „tudományos-fantasztikus filmekben látható felszereléssel” rendelkeznek.

Négy környező országot ajánl 

Orbán emlékeztetett, hogy bár itthon lazultak a szabályok, továbbra is be kell tartani a legfontosabb óvintézkedéseket: hordjunk maszkot, tartsunk távolságot, és ha köhögünk vagy lázunk van, ne menjünk társaságba. A szabályozás felelőssége a kormányé, de a magyaroknak kell betartani azokat.

Mivel nem tudnak minden magyar állampolgár mellé rendőrt állítani, az ország intelligenciaszintje, a közjózanság dönti el a védekezés sikerét.

A kormány ugyanakkor próbál a maga döntéseivel példát mutatni, ezért halasztották el az augusztus 20-i tűzijátékot, habár jogilag meg is tarthatták volna. 

Folyamatosan figyelik, hogy a többi országban hol tart a járvány, szerdán arról döntött a kormány, hogy Spanyolország zöld besorolásból sárga jelzést kapott, mert az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt ott a fertőzések emelkedése. "Ha már utaznak az emberek, azt kell, hogy mondjam, ne menjenek messzire" - mondta Orbán.

Szlovákiát, Szlovéniát, Ausztriát és Horvátországot ajánlotta, ha valaki külföldre menne.

A többi szomszédos ország viszont nem annyira biztonságos.

Arról is beszélt Orbán, hogy a második hullámra meglesznek az egészségügy kiigazításai" is, amelyek segítségével még sikeresebben védekezhetünk a járvány ellen.

Ugyan még nincs kifejlesztve a vírus elleni vakcina, de ha majd lesz, Káslertől pontos, higgadt és precíz tájékoztatást" kért Orbán a lakosság részére. Hogy ne legyen akkora tolakodás a vakcináért, mint volt a lélegeztetőgépekért, Magyarország már most ötmillió vakcinát lefoglalt, a szétosztást az EU koordinálhatja.

Minden reggel a számok tanulmányozásával kezd

Az interjúban szó esett arról is, hogy szerdán száz menekült próbált Röszkénél bejutni az országba. Orbán szerint az illegális bevándorlók biológiai, egészségügyi veszélyt jelentenek az országra.

Vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én libernyákoknak szoktam nevezni

- fogalmazott Orbán. Szerinte ők sokszor elrugaszkodnak a valóságtól, ugyanakkor abban abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell a másik ember méltóságára.

Ha összekötjük a migrációt és a vírust, akkor olyan képzetet is kialakíthatunk, mintha minden migráns egy biológiai bomba lenne, aki megfertőz bennünket

- mondta, de szerinte csak úgy kell tekinteni a menekültekre, mint potenciális fertőzőkre. Épp ezért azt kérte a rendőrségtől és a belügyminisztertől, hogy férfiasan állják a sarat. Szerinte a rendőrök 2015-ben már megmutatták, hogy nem érdekli őket, ha kamerák össztűzében kell dolgozniuk, fontosabb a biztonság, mint a rossz PR.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy minden reggel a számok tanulmányozásával kezd. Először megnézi, hogy hányan haltak meg a koronavírusban, és hányan fertőzödtek meg. 

A harmadik szám pedig a munkanélküliségi adat, amelyről kétnaponta kap jelentést az ITM-től. Szerinte egyetlen számra kell figyelni: hogy ténylegesen hányan dolgoznak. 

30-35 ezres különbség van a januári és mostani munkanélküliségi adatok között.

Orbán szerint ez nem rossz, ugyanakkor jó esély van arra, hogy az év során ez a különbség is el fog tűnni, és már ősszel annyian dolgozhatnak, mint amennyien egy évvel korábban ugyanabban az időszakban. Ez ugyanakkor még nem lesz elég a miniszterelnöknek, később tovább szeretné javítani a foglalkoztatási adatokat. 

Szerinte a 2010-es választási sikerének egyik kulcsa az volt, hogy egymillió új munkahelyet ígért.

Eddig 800 ezret sikerült, ami világrekordnak számít, mondta. 

A kormányzás olyan mint a katonaság

Szó volt a raktárkoncertekról is. Szorgalmas emberek ezek a zenészek, mondta Orbán, minden nap kap tőlük a kormány valamilyen indítványt, hogy miként enyhítsenek a szabályokon. Szerinte a magyar könnyűzene az európai kultúra fontos része, ő is szívesen hallgatja a mai zenészeket. Igaz, sok együttes nevét nem tudja megjegyezni, régebben egyszerűbb nevet választottak maguknak a zenészek, példának az Omegát és az LGT-t említi.  

A kormánynak természetesen nem jár szabadság, de muszáj elengednem a kormány tagjait és természetesen magamat is

- folytatta Orbán, de csak azért mennek szabadságra, hogy jobb munkaállapotban jöjjenek vissza. 

Szerinte ugyanis a kormányzás olyan mint egy katonai munka, folyamatos készenlétben, döntési kényszerben és bevetésben vannak. Ehhez pedig néha pihenni is kell egy kicsit. 

Úgy nevelte a lányait, hogy megálljanak a saját lábukon

Orbán is szeretne pár napot ellopni, hogy több időt tudjon eltölteni a családjával, miután múlt héten megszületett a negyedik unokája. Rengeteg gratulációt kaptak, mint minden unokája érkezésekor, és aminek még jobban örül, sokan imádkoznak Jánosért. 

A magyarok bezsonganak, ha fiúgyermek születik a családban

- fogalmazott a miniszterelnök, pedig ő sose tett különbséget a lány- és fiúgyermekei között. Szerinte csak biológiai különbség van köztük, és ő úgy nevelte a  lányait, hogy "a saját lábukon meg tudjanak élni", mert a férfiakra nem mindig lehet számítani. 

Most még Kukorica Jancsi, de reméljük, hogy János vitéz lesz belőle

- mondta az interjú végén a legkisebb unokájáról.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2018-ban. Fotó: Mohai Balázs / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel