2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Megváltozik a bulinegyed közlekedése

IMG 7788
2020.08.09. 15:40 Módosítva: 2020.08.09. 20:42

A Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzatok közreműködésével augusztusban ideiglenes forgalmi rendet vezet be a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként Belső-Erzsébetvárosban.

A BKK vasárnapi közleménye szerint a három hónapos tesztidőszak keretein belül több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a bulinegyedben közlekedők.

Tizenöt budapesti helyszínen indul forgalomcsillapítási mintaprojekt, ennek célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Ezek egyike Belső-Erzsébetváros, ahol a Fővárosi Önkormányzat az Andrássy út – Nagykörút – Rákóczi út – Károly körút közötti területen csökkenti a gépjármű-átjárhatóságot egyes szakaszok forgalmi rendjének megváltoztatásával.

A BKK közlése szerint a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni.

Az intézkedésektől azt remélik, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés, a biciklisek számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a közlekedés, emberközpontúbb, élhetőbb lesz a városrész.

A változtatások miatt 250 új forgalmi táblát is felállítanak, és felújítanak egyes utcarészeket is. A szakemberek vasárnap estig végeznek a munkákkal. Az intézkedések kiterjednek a sebességkorlátozásra is: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo30 besorolás alá kerül.

A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja a budapestiek véleményét a változásokról. A nyári tesztüzem során szerzett tapasztalatok és beérkező vélemények alapján a BKK 2020 végéig dolgozza ki azt a közlekedésfejlesztési akciótervet, amelynek konkrét intézkedései 2021-ben, ütemezetten lesznek majd bevezethetők.

A konkrét változásokról a BKK honlapján és az erzsébetvárosi önkormányzat oldalán lehet részletesen tájékozódni.

(Borítókép: 74-es troli a Wesselényi utcában. Fotó: Ficsór Zsolt / Index)