Szigorú feltételekkel költözhetnek be a diákok a kollégiumokba

D ATI20200312026
2020.08.10. 09:19 Módosítva: 2020.08.10. 10:53

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés – derül ki a Magyar Nemzet körképéből. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítő helyiségeket alakítanak ki, és maszkviselést írnak elő. A kollégiumi díjak azonban nem emelkednek. 

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME): a lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező lesz a maszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat, és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. A hallgatók kollégiumi időszakonként (nyári/őszi/tavaszi) csak egyetlen vendéget fogadhatnak. A diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha kettő, 48 órán belül megismételt negatív teszttel rendelkezik.
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE): a fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették az elszállásolható diákok számát, a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségek biztosításával pótolják. Bérbe vettek egy csaknem kétszáz fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat a magyar hallgatók számára, a nemzetközi diákoknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek. A bérléshez lakhatási támogatást is nyújtanak, havi húsz-negyvenezer forint értékben. A kollégiumok közösségi tereinek használatát külön fogják szabályozni, a bejáratokhoz fertőtlenítőket helyeznek ki, és mindenhol gyakrabban takarítanak, az ügyfélszolgálatokat pedig plexifalakkal választják el.
  • Debreceni Egyetem: az új tanévet teljes férőhelyszámmal kezdik, nem terveznek kapacitáscsökkentést az esetleges második hullám miatt. Van ugyanakkor forgatókönyvük arra, hogy mi legyen a külföldi hallgatókkal: hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a diákokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek. Az egyetem erre a célra 300 férőhelyet kíván bérelni. 
  • Nyíregyházi Egyetem: szükség esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A fertőzés kialakulásának minimalizálása érdekében a normál, alacsonyabb komfortfokozatú 2+2 ágyas szobákban most 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet. Ezzel együtt kérik a lakókat, hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát, valamint tartsák be az egészségügyi megelőző intézkedéseket.
  • Soproni Egyetem: kéthetes karanténra köteleznek valamennyi külföldről érkező hallgatót. A kollégiumok teljes kapacitással üzemelnek, fokozott higiéniai előírások betartása mellett, és készülnek arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre. Az elsőéveseknek azt ígérik: mindenki kap helyet, mivel Sopronban igen magasak az albérleti díjak.

Borítókép: A Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiuma Fotó: MTI / Balázs Attila