Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Beindult a parlagfűszezon: magas, néhol nagyon magas a pollenkoncentráció

2020.08.10. 12:05 Módosítva: 2020.08.10. 14:20

A parlagfű virágporának koncentrációja országosan a magas tartományban várható, délen, délnyugaton pedig a nagyon magas szintet is elérheti – írta a tisztifőorvosi Facebook-oldal hétfőn. Az Alföldön a megélénkülő északkeleti szél okoz majd átmeneti enyhülést – tették hozzá.

Kiemelték, hogy elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő, térképes parlagfűpollen-riasztási rendszere (PPRR). A PPRR előrejelzése segíti az allergiások felkészülését a parlagfűpollen-szezonra. Ebben az évben a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető a parlagfűpollen koncentrációja területi szinten. Az előrejelzés elérhető a polleninfo.oki.hu oldalon, írja az MTI.

Az NNK szombaton közölte, hogy kezdődik a parlagfűszezon, az allergiások erős tüneteket tapasztalhatnak már a következő napokban. Ezek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés és a szakemberek tanácsainak betartása.

Honlapjukon kitértek arra is, hogy a parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.