Diána
11 °C
22 °C

Betege buktatta le a korrupt nyíregyházi háziorvost

2020.08.11. 09:45
Vesztegetés elfogadásával vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a háziorvost, aki pénzért valótlanul igazolta le az egyik páciense keresőképtelenségét, illetve gyógyszereket írt fel úgy, hogy a betegeket meg sem vizsgálta.

A vádirat lényege szerint a Nyíregyháza közelében lévő településen dolgozó háziorvos egy betéti társaság nevében végezte a munkáját, igazolhatott keresőképtelenséget és írhatott fel gyógyszert is a páciensek részére. Tavaly júniusban az egyik helyi lakos az orvosi rendelőben azt kérte a vádlottól, hogy két hétre visszamenőleg igazolja le keresőképtelenségét. A vádlott erre hajlandó volt, de cserébe 13 000 forintot kért. A férfi fizetett is a vádlottnak, majd azt kérte, hogy az egyébként az orvosi rendelőben meg nem jelent két gyermeke részére írjon fel gyógyszereket, amit a vádlott teljesített.

A 13 000 forintért a vádlott megszegte a kötelességét, mert valótlanul igazolta le két hétre visszamenőleg a keresőképtelenséget, noha a páciense nem is volt ilyen állapotban, továbbá úgy írt fel gyógyszereket, hogy a gyermekeket nem vizsgálta meg, és hogy azoknak nem volt szükségük az orvosságokra.

Egyébként a férfi a valótlan igazolást nem használta fel táppénz igénylésére, és a recepteket sem váltotta ki, szándéka kifejezetten az volt, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost. A férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt.

Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. A bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás tartását, az ügyészség szerint 1 év 5 hónap börtönbüntetésre kell ítélni, valamint el kell tiltani az orvosi foglalkozás és a közügyek gyakorlásától is. Ezenfelül a 13 000 forint vesztegetési pénzre vagyonelkobzást kell elrendelni. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.