Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tizenhárommal emelkedett az aktív fertőzöttek száma itthon

2020.08.11. 09:12

Tizenöt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4746 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3527-en pedig már meggyógyultak  – írja a koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló operatív törzs.

Az aktív fertőzöttek száma 614. Ez egyetlen nap alatt 13 fős növekedést jelent.

Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Vasárnap 43 új fertőzött volt, és 35-tel nőtt az aktív esetek száma – ennyi új eset május 21-e óta nem volt az országban. Kemenesi  Gábor virológus aggasztónak tartja az esetszám növekedését és azt, hogy nem egy-egy gócpontot találnak, hanem az ország különböző pontjain vannak új pozitív esetek. A virológus szerint új fertőzési láncolatok indultak el, ezért fontos betartani a védekezési szabályokat.

Mint ismert, csütörtökön hatósági házi karanténba került 15 siófoki és környékbeli háziorvos is, akik egy Balaton-parti hotelben szakmai továbbképzésen vettek részt. Szintén Siófokon látogatási tilalmat rendeltek el a kórházban, miután egy beteg és egy ápoló koronavírusos lett. Vasárnap egy újfehértói magánrendezvény összes résztvevője házi karanténba került, miután kiderült, hogy a rendezvényen jelen volt egy igazoltan koronavírus-fertőzött beteg.

Kásler Miklós miniszter videóüzenetben reagált az új adatokra. Mint mondta:

a nyári szünidő alatt, a jól megérdemelt pihenésünket töltve veszítettünk a fegyelmezettségünkből. Nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot, nem figyelünk oda.

Az Emmi minisztere szerint fegyelemmel konszolidálni tudjuk a helyzetet, de ha ez nem megy majd, akkor „minden egyéb szabályozást folyamatosan kontrollálni és felülvizsgálni kell”.

Hétfőn derült ki az is, hogy a szennyvízvizsgálatok elemzése alapján enyhén növekszik a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyisége Budapesten és Debrecenben. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy  a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, azaz ennyi idő kell, hogy igazoltan növekedjen az esetszám.

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők: