Megint tarvágással pusztítottak el egy erdőrészletet Tiszaugnál

2020.08.11. 14:27

Januárban már kivágatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság egy idős, ártéri ligeterdőt Tiszaug határában, augusztusban azonban újabb tarvágással pusztított el egy alvállalkozó közel 100 éves erdőrészletet Tiszaugnál, a védett, állami erdőterületen. A WWF Magyarország közleménye szerint a „januári eset után a valódi felelősségre vonás elmaradt, és ez pár hónapon belül a második súlyos természetkárosítás a környéken. A WWF Magyarország szerint a jelenlegi szomorú példa is bizonyítja: amíg nem vizsgálják felül az árvízi védekezés és a nagyvízi mederkezelés módját, addig a jövőben is előfordulhatnak hasonló természetkárosítások."

Tiszaug fakivagas 2020 augusztus FOTO Galhidy Laszlo
Fotó: WWF Magyarország

A januári események során az Országos Vízügyi Főigazgatóság „VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán" című projektjének kivitelezésekor egy olyan erdőrészletet vágott tarra, melyet a beruházás környezetvédelmi engedélye szerint kifejezetten kímélni kellett volna. A favágók állami, védett, Natura2000 területen álló idős nyárfákat és egy Magyarországon mára rendkívül kis területre visszaszorult ártéri élőhelyet pusztítottak el. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az alvállalkozót 187.500 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, miközben egyetlen kivágott fekete nyár piaci értéke ennek a sokszorosa, írják.

Augusztusban a Tiszaug 1/C4 erdőrészletben ismét olyan helyszínen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos volt. Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el, a fák ugyanis élőhelyet kínálhattak számos denevérnek és odúlakó fajoknak, valamint táplálkozóhelyet a fekete harkálynak és fakopáncsoknak. A WWF Magyarország szakértői a rönkök vágásfelületén számos rovarjáratot észleltek, köztük a védett diófacincér lárvájának elpusztult egyedét figyelték meg.

Ártéri erdeink kiterjedése a folyószabályozások előtti korhoz képest egy százalékára csökkent. A most elpusztított erdőrészlet 80-90 éves fekete nyárfáival az ilyen élőhelyek között is ritkaságnak számított

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. „Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek” – érzékeltette Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

Tiszaug fakivagas 2020 augusztus FOTO Dedak Dalma
Fotó: WWF Magyarország

Tiszaug környékén azért vágják ki az erdőket, hogy gyorsítsák az árvizek lefolyását, derül ki a WWF Magyarország közleményéből. A WWF Magyarország álláspontja szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében olyan árvízi védekezésre van szükség, ami a vízparti élőhelyek megóvásával biztosít több teret a folyóknak a töltéseken belül és új, természetes élőhelyek kialakulását segíti a töltéseken kívül.