Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetést szerveznek a brutálisan megvert miskolci nőért

2020.08.12. 08:59

Miközben a rendőrség továbbra is „szoros ügyészi felügyelet” mellett nyomoz a brutálisan összevert miskolci nő ügyében, Orosz Bernadettnek valamivel több mint két hét múlva becsületsértés miatt kell megjelennie a bíróságon. A férfi – aki tavaly novemberben brutálisan megverte – ötmillió forintos kártérítést követel tőle, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett fotókat hozott nyilvánosságra az összevert arcáról, és segélykérő posztjában megnevezte őt.

A Nőkért Egyesület már most közölte, hogy a tárgyalás napján, augusztus 26-án  tüntetést szervez a Miskolci Törvényszék elé. 

A tárgyalás időtartama alatt a bíróság épülete előtt állva fejezzük ki szolidaritásunkat Orosz Bernadettel és a kapcsolati erőszak minden áldozatával. Szeretnénk – újra – felhívni a figyelmet a magyarországi áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságaira

– írták.

Orosz Bernadett tavaly decemberben azért tette ki a Facebookra azokat a fotókat, amiket az összevert arcáról készített, mert nem volt más eszköz a kezében. A képeken gyakorlatilag felismerhetetlen: a haja a rászáradt vértől csomókban áll, az ütésektől felduzzadt arca kék-zöld foltokkal teli. A látvány annyira borzalmas volt, hogy az ügyében eljáró nyomozó akkor úgy fogalmazott:

Ilyen brutális támadást nő ellen náluk még nem követtek el.

A hatgyerekes nőt volt barátja, egy nyugalmazott katonai alezredes verte össze, de a férfit kihallgatása után a rendőrök elengedték.

Bár Bernadett távoltartást kért, a hatóságok először nem akartak lépni. Arra hivatkoztak, hogy a nő és a férfi hivatalosan nem voltak élettársak, ráadásul más városban is éltek. A nyilvánosságra hozott képek viszont hatottak, és a rendőrség kezdeményezte a távoltartást, amit a bíróság négy hónapra elrendelt és többször is meghosszabbított. 

Bernadett volt barátja korábban azt nyilatkozta, hogy nem emlékszik rá, valójában mit tett, „egy filmszakadás után már csak az van meg, hogy a rendőrök támogatnak, és kérdezik, mi történt”. A fotókat látva pedig összeszorult a szíve, és elsírta magát. A személyiségi jogi pernek szerinte szimbolikus jelentősége van, „mivel Bernadett pontosan ezt az összeget követelte tőlem, én pedig szerettem volna jelezni, hogy ennek az ügynek a lezárásának nem a sajtón keresztül üzengetés és az emberek hergelése a megoldása”.

Bernadett viszont korábban azt mondta, ma sem tenne másképpen.

„Meggyőződésem, a nyilvánosság ereje védett meg a következő veréstől.”

„Természetesen állok elébe a pernek, én minden kérdésre őszintén tudok válaszolni. Ha csak egy nő életét megmentette a posztom, megérte.”