Belarusz tüntetések: az erőszak beszüntetésére szólított fel az EP-elnöke

2020.08.13. 12:58

Az elnyomás és az erőszak beszüntetésére, valamint a vasárnap tartott elnökválasztást követő megmozdulások alkalmával előállítottak szabadon bocsátására szólította fel Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfőt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke csütörtökön, írja az MTI.

Sassoli mélységes aggodalmát fejezte ki a változás érdekében békésen demonstrálók ellen a belarusz hatóságok által alkalmazott erőszak miatt.

Sassoli szerint az embereknek joguk van kifejezni nemtetszésüket, és tiltakozni a választások vitatott eredményei és a nemzetközi normáknak sem megfelelő, átláthatatlan választási folyamat ellen.

Az erőszaknak nemzetközi jog szerinti következményekkel kell járnia, ideértve célzott szankciók bevezetését is.

Belaruszban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának hírét erősítették meg. Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre.