Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a belarusz erőszakot elítélő nyilatkozatot

2020.08.13. 10:19

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői azonban nem írták alá – írja a Magyar Hang.

A cikk szerint többek között azt tartalmazza a közlemény, hogy „a békés szavazás reményét számos aktus sértette, elsősorban a békés tüntetők letartóztatása, valamint a katonaság által alkalmazott túlzott erőszak. Elítéljük ezeket az erőszakos cselekedeteket, és azt kérjük, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat. A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Fehéroroszországban.”

A YEPP-nek 39 országból 63 szervezet a tagja, Magyarországról a Fidelitas és az IKSZ. A nyilatkozatot egyik magyar tagszervezet képviselője sem írta alá, pedig már 51 vezető európai kereszténydemokrata ifjúsági politikus látta el kézjegyével a felhívást, akik 28 tagpártot képviselnek.

Eddig annak sem lelni nyomát, hogy a magyar miniszterelnök vagy a kormány tagjai elítélték volna a belarusz erőszakot, ugyanakkor Alekszandr Lukasenko oldalán Orbán Viktor nem szerepel azok között, akik gratuláltak az elnöknek a választáson elért eredményéhez. Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ezzel kapcsolatban, amint a kérdéseinkre válaszolnak, közöljük.