Gellért, Mercédesz
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt két beteg, 45-tel nőtt az új fertőzöttek száma

DMARC20200515112
2020.08.13. 09:26

Negyvenöt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4813 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 607 főre emelkedett, 3561-en pedig már meggyógyultak – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az aktív fertőzöttek száma 645 – ez 11 fős emelkedést jelent.

Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 66 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedden közleményt adott ki az Emmi, miszerint a hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén, a kormány hagyományos, normál tanévként tervez vele. A közleményben azt írják, hogy a koronavírus-járvány hazai alakulása eddig kedvező, jelenleg nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást, ugyanakkor sok országban jelentősen nő a fertőzések száma és a hazai adatok is óvatosságra intenek.

Szerdán derült ki, hogy vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatásra készül. Hibrid oktatást terveznek a Corvinuson is, 40 fő alatt személyes, afölött pedig online órákkal készülnek. A 200 főnél nagyobb előadásokat előre felveszik az egyetemi stúdióban, sőt, a hozzájuk tartozó segédanyagokat utómunkázzák is. 

Könnyen lehet, hogy a járvány második hullámának elején vagyunk – mondta a Népszavának Nepusz Tamás bioinformatikus. Vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet. Nepusz szerint elkezdhetünk aggódni.

Amennyiben elkészülne, a magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást, derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

(Borítókép: A Honvédkórház Sürgõsségi Centrumának orvosa a koronavírusos betegek fogadására átalakított részlegen 2020. május 15-én. Fotó:  MTI/Mónus Márton)