Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Negyven újabb magyar koronavírusosra bukkantak, de nincs újabb halálos áldozat

2020.08.14. 09:48

Péntekre 40 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel összesen 4853 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek száma változatlanul 607 fő, 3590-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma így a kormányzati tájékoztatás szerint 656 fő, ami 11 fős emelkedést jelent. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 64 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Akik sárga vagy piros besorolású országból térnek haza, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Jelenleg 7707-en vannak hatósági házi karanténban, és a járvány kezdete óta összesen 372 687 tesztet végeztek el.

Az operatív törzs a pénteki közlemény szerint a rendőrséget a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

A kormányzati portál arra figyelmeztet: „a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe”, és az elővigyázatossági szabályokat nagyon komolyan kell venni.