Máté, Mirella
7 °C
17 °C

A siklóernyős tragédia óta már alpinistákat küldenek a balesetekhez

2020.08.15. 08:38 Módosítva: 2020.08.15. 12:26

Július eleje óta háromszor kellett siklóernyőst menteni fáról, mindháromszor alpinisták mentek ki a helyszínre. Ezekben az esetekben is a 112-őt értesítették, akik viszont szóltak a Magyar Szabad Repülők Szövetség alpinistáinak. Katonai helikoptert pedig nem küldtek, írja a Népszava. 

Július elején akadt fenn egy magas fa tetején egy siklóernyős Vértesszőlősnél. A helyszínre útban volt az ipari alpinista, akit maga a fennakadt siklóernyős értesített, de a katonai helikopter előbb ért oda. A szemtanúk szerint a férfit a honvédségi helikopter rotorszele fújta le a fáról. A 20 méteres magasságból lezuhant ember életéért mintegy másfél-két órán keresztül küzdöttek, majd mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen, kórházba vitték, azóta intenzív osztályon küzdött az életéért, állapota kritikus volt. Augusztus 11-én halt meg

A lap szerint a siklóernyősök korábban már többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra képesek, de a helyzet csak a tragédia után változott. 

A lap megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megkérdezzék őket, valóban változtattak-e a mentéseken, de az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszoltak.